ורטיגו וזקנה - מה הקשר? מה התסמינים וכיצד לטפל?
מהו ורטיגו ומה השוני בינו לבין סחרחורת רגילה?
ורטיגו היא תופעה רפואית הדומה לסחרחורת רגילה אך היא בעלת מאפיינים ייחודיים ובהתאם גם סיבות אחרות. הוורטיגו הוא מצב שבו אדם מרגיש שהעולם סובב סביבו או הוא עצמו סובב בתוך סביבתו, בשונה מסחרחורת רגילה שבה אין בהכרח תחושה סיבובית וגם בדרך כלל לא תחושת בחילה וכמעט התעלפות. זהו מצב הקשור בהפרת איזון של מערכת שיווי המשקל של הגוף ומאחר שזו מערכת המורכבת בשילוב פעולות של האוזן התיכונה, עם מערכת הראייה והמרכזים הוסטיבולאריים במוח, פגיעה או הפרת איזון בכל אחד מהמרכיבים האלה יכול להיות סיבה אפשרית להתרחשות ורטיגו.
הסיבות להתרחשות ורטיגו הן רבות ומגוונות וכוללות תוצרי לוואי של אירוע מוחי, מחלות מסוימות או טיפול תרופתי, הפרעות קצב, שינויים מטבוליים והורמונליים, בעיות באיזון המלחים בגוף, סכרת, בעיות אורתופדיות, מיגרנות, הפרעות ראייה ואפילפסיה.
הוורטיגו כפי שנקרא בקיצור BPPV או בשפה מקצועית המלאה Benign Paroxysmal Positional Vertigo עלול להיגרם מסיבות רבות ומגוונת ואחת מהן היא וירוס או או חיידק [בקטריאלי] שתוקף את אברי הגוף ותוך כדי כך גורם לעליית הטמפרטורה של גופנו. עקב עליית החום הפנימי בתוך האוזן הפנימית מושפעת המערכת הוסטיבולארית שאחראית גם על שיווי המשקל, כתוצאה מכך קיימת תופעה של התרופפות השעווה הדביקה שבתוך המערכת הווסטיבולרית. התרופפות זו היא תגובה לעליית החום וכתוצאה מכך מתנתקים הקריסטלים שהם גבישים קטנטנים בגודל של אבקת סוכר ושנמצאים באופן תקין ונורמלי אצל כל אחד מאתנו במבנים שנקראים SACCULA ו- UTRICLE עקב התרופפות השעווה הקריסטלים מתנתקים וזורמים בתוך הנוזל שבמערכת אל אחת או יותר מבין שלושת התעלות החצי עגולות שהן כאמור חלק מהמערכת, על פי מחקרים נמצא הקשר בין ורטיגו לזקנה ולפיכך קיימת עלייה ברמת האחוזים של בני הגיל השלישי שסובלים מוורטיגו.
הסבר פיזיולוגי לגבי מה שקורה בתוך המערכת הוסטיבולרית בזמן התקף ורטיגו?
עקב התנתקות הקריסטלים הללו הם מתחילים לנוע ולזרום בתוך המערכת הוסטיבולרית שמורכבת גם משלוש תעלות שהן חצי עגולות כלומר הן יוצאות מאותו מבנה הסאקולה והאוריקל והן חוזרות אליו. התעלות הללו כמו גם כל המבנה הוסטיבולרי הן מערכות שבהן יש נוזל פנימי כך שהקריסטלים נעים בו בחופשיות ומושפעים מתנועת הראש שלנו שנע לכל הכיוונים. הקריסטלים נעים ומניעים קצוות שיער שמחוברים לעצבים פנימיים, עקב התנועה והחיכוך של הקריסטלים בקצוות השיער נגרמת תגובה של הפעלת גלגל העין שמחובר למערכת שרירי הראייה וכתוצאה מכך העיניים מסתובבות במהירות לכוון מסוים ותגובה לא רצונית זו נקראת בשם ניסטגמוס Nystagmus סיבוב העיניים לא נישלט ואינו מאפשר לחולה לתפקד מאחר ובכל תנוחה או שינוי מנח הראש נקבל תגובה קשה של סחרחורת סיבובית שתהיה גם מלווה בבחילה ואף הקאה וזאת מאחר שהמערכת הוסטיבולרית קשורה לעצב הואגוס שנותן גירויים לקיבה ולמערכת העיכול וכתוצאה מכך תתיכן תחושת בחילה קשה.
מה הקשר בין ורטיגו לזקנה
התנתקות הקריסטלים בגיל השלישי נובעת מכך שהשעווה מאבדת עם הגיל את צמיגותה וסמיכותה ולכן הקריסטלים פחות מהודקים אליה, בנוסף לכך העובדה שהאדם המבוגר ממעט בתנועות מהירות ופתאומיות מאחר ומלכתחילה הוא נזהר וחושש שהשיווי משקל שלו רעוע ולכן הוא לא מאדגר את המערכת הוסטיבולרית ואת התחושה העמוקה וכתוצאה מכך המערכת נמצאת במצב גירוי איטי יותר מאשר אצל הצעירים וזהו גורם נוסף להאטת התפקוד ולסיבת הקשר בין ורטיגו לזקנה.
מוזמנים להתקשר בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות
האם מדובר במחלה מדבקת?
הוירוס שמחולל את התגובה של הורטיגו שמתבטאת כאמור בסחרחורת סיבובית הוא כמו כל וירוס אחר עלול להדביק את הסובבים שליד החולה, אך לא בהיכרך שהנדבקים יפתחו גם ורטיגו, הם יכולים לחוש בעליית חום גופם מלווה בצמרמורות כאבי ראש כאבי מפרקים ותחושת עייפות, כפי שמרגישים בכל התקררות או מחלה ויראלית אחרת. אך כפי שציינתי הנדבק לא חייב יהיה לחוש בסחרחורת כי במידה ולא נוצרה התחממות השעווה שבתוך האוזן הפנימית ולא התנתקו קריסטלים הרי שלא יפתח ורטיגו BPPV.
התסמינים הקשורים להתקף ורטיגו
בזמן התקף ורטיגו יחוש החולה שכל החדר מסתובב סביבו כלומר הוא במקום והכל מסיבו נע הדבר משול לכך שכאילו הוא נמצא במרכז הקרוסלה והוא לא זז אך כל הילדים שמסביב מסתובבים סביבו הקשר בין ורטיגו לזקנה יתבטא גם בתחושת חוסר יציבות, נטייה לאיבוד שיווי משקל, תחושת הקרקע לא יציבה מתחתי, רצון עז להקיא, הרגשה שבכל תזוזה של הראש אני מרגיש שאני נופל.
המלצות לאוכלוסייה הבוגרת כשנתקפים בסחרחורת עקב ורטיגו
כאשר אתם חולים והחום עולה ולפתע כשאתם משנים תנוחה בשכיבה או בישיבה או בנהיגה מופיעה סחרחורת סיבובית ואתם מרגישים שכאילו שכל העולם סובב סביבכם, נא לא להילחץ!!! צריך להתיישב עם הראש זקוף, לא להניע את הראש לצדדים או למטה ולמעלה. כדאי לקבע את הצוואר על ידי צווארון ספוגי רך. מומלץ לא לאכול אלא רק לשתות מים, לא לקחת שום כדור לבחילה או להקאה.
דרכי הטיפול בסחרחורת עקב ורטיגו
בשלב שנרגעתם מומלץ לפנות וקבל טיפול פיזיותרפיה מפיזיותרפיסט מוסמך שהתמחה בטיפול בורטיגו ובשיקום המערכת הווסטיבולרית. אם נתקפתם בעבר בהתקף ורטיגו ואתם מזהים שהסמנים הפעם הם כמו שהרגשתם בהתקפים הקודמים וטופלתם בהצלחה על ידי פיזיותרפיסט מומחה לוורטיגו, מומלץ שתקצרו את כל התהליך של פנייה לרופא וביצוע הברורים כגון בדיקות MRI למח או בדיקת BERA או בדיקת ENG שלא תמיד עוזרות באבחון הבעיה. לכן כאמור מומלץ שתפנו ישירות אל הפיזיותרפיסט שאתם סומכים עליו ושעזר לכם בעבר וזאת בכדי לקצר את התהליך ואת הסבל שלכם.
המאמר נכתב על ידי:
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים בתחום הורטיגו היכנסו לקישורים הבאים: