סחרחורת מישיבה לעמידה

תופעה של תחושת סחרחורת מישיבה לעמידה נקראת בשפה המקצועית כתת לחץ תנוחתי והיא מתארת מצב של ירידה ברמת לחץ הדם בזמן שהאדם משה את יציבתו ועובר מתנוחה של שביבה לעמידה ובמצב של שינוי תנוחה מישיבה לעמידה.

התופעה שנגרמת היא כאמור ירידה בלחץ הדם שעלולה להוביל אותו לתחושת סחרחורות שמלוות גם בבחילה הפרעה בראיה, חולשה כללית, ואף לאלפון והצפת הגוף בזיעה קרה. בבדיקה מהירה של חלץ הדם מיד בקרות התופעה נזהה ירידה של 20 מילימטר ואף יותר בלחץ הדם הסיסטולי ו / או ירידה של 10 מילימטר ברמת לחץ דם דיאסטולי. כלומר אם הלחץ דם הנורמאלי והתקין הינו 120 / 80 כלומר הסיסטולי הוא 120 אז במצב שתואר הוא ירד לרמה של מתחת ל – 100 מילימטרים ואילו לחץ הדם הדיאסטולי ירד מ- 80 לרמה של 70 מילימטרים ומטה.


מה הקשר בין סחרחורת מישיבה לעמידה לבין שינויי בלחץ הדם?

לחץ דם סיסטולי הוא לחץ הנוזל בשיא שמופעל בתוך הלב בזמן התכווצות חדרי הלב וניסיון הלב לדחוס את הדם לכיוון אב העורקים בעוצמת שיא בכדי להזרים את הדם העשיר בחמצן לכל הגוף, לאומת זאת לחץ דם דיאסטולי הינו ערך הנמדד בכלי הדם כאשר הלב נכנס לשלב הרפיית חדרי הלב ואז מוחדר דם חדש לתוך חלל זה ושוב הוא יידחס כאשר לחץ הדם יעלה לשיא בזמן המעבר להתכווצות חדרי הלב.

טיפול בתת לחץ תנוחתי

ישנן גישות טיפול תרופתיות וכן שיטות שאינן תרופתיות. במאמר זה נעסוק בשיטות שאינן תרופתיות והן כוללות הדרכה בשינוי תזונה, הדרכה בתרגול והדרכה, התאמת חבישות אלסטיות חיצוניות.

במסגרת נושא התזונה מומלץ להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים של לפחות שתי כוסות מים ואף יותר וזאת מתוך כך שנוזלים אילו משפרים את הדם הוורידי ובכך להגברת נפח נוזל הפלזמה שבדם. כלומר להגביר את מאזן הנוזלים שבגוף ולכן לשתות ב-ן 6 לבין 18 כוסות מים ביממה ובלבד שלא הוגבלתם להגבלת השתייה עקב מחלת לב או כליות. אכילה של הרבה ארוחות קצרות במהלך היום לאומת אכילה של ארוחה אחת עד שלוש ארוחות גדולות ודשנות ביום בארוחות אילו מומלץ להוסיף לתפריט היומי הרבה ירקות ופרות שמועשרים באשלגן כגון בננות, תפוחים, אננס וכמובן להימנע מאלכוהול.

דוגמאות של מטופליי שחוו סחרחורת בזמן שינוי תנוחה מישיבה לעמידה

רונן .ד בן 63 צלצל אלי נרעש וחרד ותאר מצב שכשהוא קם מישיבה בפתאומיות הוא מרגיש סחרור, שחור בעניים וחשש שיפול. הוא שאל האם מדובר בוורטיג, הסברתי לרונן שבוורטיגו קיימת תופעה שונה והיא שכל החדר מסתובב ואתה במקום. המלצתי לו לבצע את התרגילים המפורטים בהמשך המאמר הזה.

שולי. ל. הופנת למרפאתי על ידי חברה שלה מהעבודה שטופלה בעבר במרפאתי עקב תחושות סחרור מסוג דיזינס צווארי. והיא שואלת האם יתכן והתופעה של איבוד שיווי משקל וסחרחורת פתאומית שכל החדר מסתובב בזמן שהיא קמה משכיבה בתפאומיות יכול גם הוא להגרם עקב בלט דיסק בצוואר שאובחן בבדיקת MRI צוואר. המלצתי לשולי שתגיע למרפאתי להבדק ואנסה לעזור לה עם הניסיון העשיר של למעלה מ - 40 שנות עיסוקי בפיזיותרפיה לסחרחורות.

דליה. ג. בת 51 התלוננה שהיא מתהלכת בתחושת ריחוף ושיוט בתוך הראש עקב כך היא בחרדות ובלחץ שרק הולך ומתגבר כל יום. היא נבדקה על ידי אורתופד, רופא עניים, אופטימטריסט  וניאורולוג והם לא ידעו להסביר את הבעיה ונתנו לא תרופות הרגעה. לאחר שנטלה את התרופות במשך חודש חשה הקלה מינימלית שנלוותה אליה תחוש עייפות ונימנום. היא הגיעה אלי בהמלצת קרוב משפחה שטופל בעבר במרפאתי עקב אותם תסמינים וטיפלתי בו בעבר בחוליות הצוואר העליונות במפרקי חוליות OCC - C1 C1 - C2 והוא הגיב טוב לטיפולים העדינים שעשיתי לו. המלצתי לדליה להגיע אלי לבדיקה / טיפול ושאני מקווה לעזור לה.

הדרכת תרגול פיזיותרפיה כטיפול מניעתי בהופעת סחרחורת מישיבה לעמידה

תוכלו להיעזר בפיזיותרפיסט מוסמך שידריך אתכם במספר תרגילים אקטיביים לא קשים לביצוע שיעילותם להקטנת תופעת סחרחורת מישיבה לעמידה הוכחה קלינית, עליכם להישאר בתנוחה המתוארת למשך 30-60 שניות לפחות וזאת בהתאם לכושר הגופני ולסיבולת הלב שלכם באופן אישי:

שלושת התרגילים הראשונים מדמים תנוחה סטאטית ואילו יתר התרגילים הינם תרגילי מאמץ קלים.

תרגיל 1 שבו תניחו רגל אחת על גבי הכיסא ותנוחת גופכם תהיה כפופה במקצת קדימה.

תרגיל 2 עימדו או שבו בתנוחת קירוס כאשר הירכיים צמודות האחת לשנייה ואתם מקפידים להדק אותן זו לזו ללא הרפיה.

תרגיל 3 שבו על הכיסא כאשר הישבן נמצא על כל שטח המושב ולא רק בחלקו הקדמי, שלבו ידיים על בית החזה והצמידו את החזה לירכיים שלכם ותוך כדי תנוחה זו המשיכו לנשום להכניס אויר לתוך ריאותיכם בצורה סדירה ולא מוגזמת. לגמישים שביניכם ניתן לעשות תרגיל זה תוך כדי השענת החזה על הירכיים והורדת הידיים אל בין כפות רגליכם. בסוף התרגיל עליכם להתיישר לאט תוך כדי הסדרת קצב פעולות הלב וזאת במשך דקה אחת לפחות.

תרגיל 4 תרגיל עם משקלות קלות של 1/2 עד 1 קילוגרם בכל יד, התרגיל יתבצע בישיבה על כיסא וביצוע תנועות של הידיים וחגורת הכתפיים בטווח תנועה מלא לכל הכיוונים כלומר למעלה ולמטה, לצדדים ולמטה, מצד לצד תחיה וסגירה של בית החזה.

תרגיל 5 יכלול רכיבה על אופני כושר בישיבה ובמסגרת המאמץ שהנכם מסוגלים לעמוד בו בהתאם לגילכם ולמגבלות הרפואיות שלכם.

תרגיל 6 נכנס לקטגוריה של הידרו תרפיה וכולל תרגילים במים בהדרכת הידרו תרפיסט.

תרגיל 7 שיש ויאמרו שמדובר בתרופות סבתא רך הוא מוכיח את עצמו מידי פעם הוא לכווץ את פי הטבעת ולהחזיק במצב מכווץ עד שהסחרחורת חולפת ותוך כדי כך להתמך בחפץ ייציב או בקיר סמוך בכדי למנוע נפילה.

חבישה אלסטית למניעת סחרחורת מישיבה לעמידה

שימוש בחבישות אלסטיות לרגליים שיותאמו באופן אישי למידת רגליכם, שימוש בחגורות בטן להגברת הלחץ התוך בטני. אזרים אילו ניתנים לרכישה בחנויות שבהן אנשי מקצוע מוסמכים יתאימו אותם לצרכיכם ולפי מגבלותיכם.

המאמר נכתב על ידי 

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בסוגי סחרחורות היכנסו לקישורים הבאים:

תחושת סחרחורת וריחוף על רקע שינויים בעמוד השדרה הצווארי

איך פיזיותרפיה עוזרת לוורטיגו

סחרחורות איבוד שיווי משקל ופגיעה במיקוד הראיה

טיפול בסחרחורת