סחרחורת שיווי משקל מיקוד ראיה
טיפולים לנזקים מצטברים כגון סחרחורת מיקוד ראיה שיווי משקל
מטופלים רבים שהגיעו למרפאתי ובפיהם תלונות על סחרחורת, איבוד שיווי משקל, וקושי במיקוד הראיה עוברים מספר בדיקות קליניות לאבחון הבעיה ולזיהוי נזקים במערכת הוסטיבולארית. תלונותיהם של הנבדקים מגוונות מאוד ועל ידי תחקור ותשאול הנבדק יקבל המטפל תמונה מלאה ובה פרטים רלוונטיים שקשורים לבעיה שמקורה בהפרעה במערכת הוסטיבולארית.
להלן מספר דוגמאות שמאפיינות את תלונותיהם של הלוקים במערכת הוסטיבולארית, אך כי אינן נשמעות כקשורות לבעיה:
- שולמית. ש. בת 75 שנה פנתה אלינו ותארה מצב שמאפיין בעיות וליקויים במערכת הוסטיבולארית. בזמן שאני מתהלכת מחוץ לבית ורכב חולף במהירות מולי אני מאבדת את יכולת ריכוזי מיקוד הראיה ותחושתי הינה היטשטשות סחרחורת ואני חייבת להתיישב.כאשר אני מתהלכת בקניון ויש המולת אנשים ותנועה מסביבי לכל כיוון אני צריכה למקד את הראיה שלי בריצוף ואני כאילו מתמקדת בקוים הישרים של הריצוף וככה מתקדמת בתוך חלל הקניון. במקרה והריצוף לא ישיר אלא מזוגזג באלכסונים אני מאבדת את המיקוד ואת שיווי המשקל וזקוקה לתמיכה או של בן משפחה או של ההליכון שאינני אוהבת ומתביישת שיראו אותי עם הליכון.
- דוד . ק. בן 86 צלצל אלי מבוהל מאד וסיפר את סיפורו: הסתובבתי באזור הומה באנשים וכשחבורת ילדים הופיע מסביבי חשתי סחרחורת פתאומית שלוותה בבחילה. לא ידעתי מה לעשות ומאחר ואני נתמך על העובד הזר שמשמש כמטפל סיעודי שלי, תפסתי לו ביד והוא ממש צעק שהכאבתי לו באחיזה הפתאומית שתפסתי בידו. הוא הושיב אותי על ספסל בקרבת מקום, נתן לי לשתות מים וחיכינו שהתקף הפחד והחרדה שנמצאתי בו יחלוף. שאלתי מה ניתן לעשות בעזרת הטיפולים שאתה ממליץ לעשות. הסברתי שיגיע אבדוק אותו ואתאים לו טיפול אישי ותרגילים בהתאמה פרטנית.
- יוני. ש. בן 42 התלונן באוזני בתאור שמאפיין בעיה וסטיבולרית. הוא סיפר שכאשר אני הולך ועל הרצפה יש ריצוף מסוג כל שהוא "מקושקש", כאשר הריצוף משתנה לסוג שונה בצורתו ובחספוס שלו אני מאבד ריכוז ונתקף סחרחורת ואף מאבד שיווי משקל שמחייב אותי להתיישב. ובנוסף לכך אני מרגיש שהמיקוד הראייתי שלי נפגע ונחלש וקשה לי להתמקד בהסתכלות קדימה. בנוסף כאשר אני מההלך והראש פונה ימינה ושמאלה ואני צופה בחפצים משני הצדדים ובגבהים שונים לדוגמא ברצפה או בתקרה אני מאבד שיווי משקל וזקוק לתמיכה. הסברתי ליוני שהוא חייב להתחיל בשיקום המערכת הוסטיבולארית בעזרת תרגילים מובנים אישית שאתאים לו וזאת לאחר שאבצע תחילה בדיקה ואיבחון ואזהה את האזור שנפגע באוזן הפנימית ושאינו מגיב במהירות הדרושה.
בדיקת התעלות החצי עגולות לזיהוי הימצאותם של קריסטלים חופשיים
בבדיקה הראשונה שיבצע הפיזיותרפיסט לנבדק נחפש את הסימנים שמאפיינים סחרחורת סיבובית מסוג ורטיגו [Benign Paroxysmal Positional Vertigo – BPPV], נבצע בדיקה פשוטה שקרויה בשם Hallpike Dix ובאמצעותה נחפש את הקריסטלים החופשיים שמשוטטים בתוך אחת משלושת התעלות החצי עגולות שמצויות באוזן ימין, אחר כך נחזור על הבדיקה באוזן שמאל בכדי לאתר האם הקריסטלים החופשיים משוטטים באחת מהתעלות החצי עגולות שבאוזן שמאל. בבדיקה עלינו לזהות הופעת סחרחורת תוך כדי ביצוע הבדיקה וכן הופעת תסמינים רלוונטיים לתלונות הנבדק שיתאימו לבעיה הוסטיבולארית. בנוסף נבצע פדיקה על שם SOMAT שתאתגר את התעלות האופקיות של המערכת הוסטיבולרית. הבדיקות שונות זו מזו ומותאמות לסוג התעלה לפי ההגדרה תעלה קדמית, תעלה אחורית, תעלה אופקית. הבדיקה מתבצעת באופן קליני ללא חומרים חיצוניים, ללא טיפול פולשני וללא צורך בתרופות שעלולות להחמיר את התופעה.
בדיקת סחרחורת שיווי משקל ומיקוד ראיה
בדיקות נוספות חיוניות לצורך זיהוי חוסרים ביכולת של המערכת הוסטיבולארית בנוסף לסחרחורת המאפיינת את המערכת הינן בדיקות שיווי משקל ובדיקת מיקוד ראיה. הנבדק יתבקש לעמוד על הרצפה על בסיס צר ולבצע תנועות סיבוב מצד לצד בעזרת הראש ולשמור על יציבות ושיווי משקל כמו כן הנבדק יציין האם הוא חש סחרחורת בחילה או קושי בשמירה על יציבותו תוך כדי ביצוע הסיבובים עם ראשו. בדיקת מיקוד ראיה חיונית גם היא לצורך זיהוי ליקויים במערכת הוסטיבולארית הנבדק יתבקש למקד את הראיה בחפץ כל שהוא תוך כדי ביצוע תנועות עם הראש ולדווח על קושי במיקוד הראיה, וכן האם הוא חש שהתנועות יצרו תחושת סחרחורת או בחילה.
הדרכות תרגילים לשיפור יכולת המערכת הוסטיבולארית
לאחר שזיהינו כי המערכת הוסטיבולארית ניזוקה והיא אינה מסוגלת לתפקד בכל מלוא יכולתה, יקבל הנבדק הסבר מה עליו לעשות בכדי לשפר את תפקודה של המערכת מתוך מטרה לשפר את מיקוד הראיה, לשפר את שיווי המשקל ולצמצם את הופעת סחרחורת בזמן שינויי תנוחה.
על ידי הדרכת המטופל בסדרת תרגילים פשוטים לביצוע באופן יום יומי בתדירות של שלוש פעמים ביום ולמשך מספר דקות נשיג את התוצאות הדרושות של שיפור יכולות המערכת הוסטיבולארית וזאת תוך כדי מעקב של המטפל אחר שדרוג המערכת והקשיית התרגילים מעת לעת.
תפקיד התרגילים לאתגר את המערכת של שיווי המשקל ולהביא אותה לקצה גבול היכולת שלה על פי עקרון של גירוי במצבים שונים של תנוחה כגון ישיבה שכיבה עמידה הליכה לפי דרגות שונות של קושי. התרגילים מתבצעים בבית שלוש פעמים ביום בהפרש של כ - חמש שעות בין תרגול לתרגול. המטופל חוזר לבדיקה והערכה מחודשים לאחר תקופה של בין שבוע לחודש לפי המלצת הפיזיותרפיסט ואז לפי התגובה שהמטופל מדווח עליה התרגילים מתקשים או מוקלים וזאת בכדי למנוע החמרה והתקפים קשים של התסמינים.
להבנה מהו הקשר שבין המערכת הוסטיבולארית לליקויים שבאים לביטויים בצורות הבאות: סחרחורת איבוד שיווי משקל ופגיעה במיקוד הראיה היכנסו סחרחורת היכנסו לדפים: