סחרחורת, ירידת שיווי משקל ומיקוד ראיה בגיל השלישי
הופעת סחרחורת ופגיעה בשיווי המשקל במהלך גיל שלישי
במהלך שנות העבודה הרבות משנת 1981, בתפקיד פיזיותרפיסט יצא לי לטפל בבני האוכלוסיה הבוגרת במסגרות הדיור המוגן מועדונים לגמלאים במכוני הפיזיותרפיה של קופת חולים, בנוסף לכך פונים לטיפול במרפאתי על רקע נפילות מלוות בשברים בעצם היירך, ושברים בעצמות הכתף במפרקי שורש כף יד וכן בנקעים בקרסול.
במהלך תישאול המטופל מצטיירת תמונה שכולל סיפור עם מכנה משותף לכל המבוגרים שמתאר סחרחורת פתאומית מעורבת בתחושת איבוד שיווי משקל, מעידה ואז נפילה.
האנטומיה והפיזיולוגיה של המערכת הוסטיבולארית שאחראית על שיווי משקל
המערכת הוסטיבולארית שאחראית על שמירה על שיווי משקל ומניעת היווצרות סחרחורת ממוקמת באוזןהפנימית ובה קיימים מבנים שמכילים שערות צפופות וקצרות שעל קצבותן נמצאת שכבה דקה של שעווה סמיכה ודביקה ועליה מודבקים אלפי גבישי קריסטלים. כתוצאה מהזדקנות המערכת הזו נחלשת יכולת הדבקות השעווה ועקב כך עלולים הקריסטלים להתנתק ממקומם ולנוע בחלל נוזל התעלות החצי עגולות שבונות את המערכת. תנועה פתאומית ולא מבוקרת מערערת את יכולת התגובה של מערכת וסטיבולארית ולכן סחרחורת ואבוד שיווי משקל עלולים להגדיל את הסיכון במעידה ובנפילה שתגרום לחבלות, פריקות, נקעים ושברים.
כיצד נאבחן ליקויים במערכת האחראית על שיווי משקל באוכלוסיית הגיל השלישי
אבחון תפקודה של המערכת הווסטיבולארית שאחראית בין הייתר גם על שמירה על שיווי המשקל ושמיקמה באוזן נותנת בידנו את הכלים המקצועיים לאתר ירידה ופגיעה ביכולות תפקוד המערכת הוסטיבולארית. תהליך הבדיקה פשוט לא כואב וללא אמצעים חודרניים יתבצע על ידי פיזיותרפיסט מוסמך מטם משרד הבריאות מומחה לשיקום וסטיבולארי. בביצוע הבדיקות יבקש הפיזיותרפיסט מהמטופל לבצע תנועות מסויימות בכמה תנוחות יציבה, במקצבים, במהירויות שונות וזאת תוך שימוש בגפיים בבסיסי עמידה שונים יציבים צרים ורחבים ובמנח גוף משתנה. בבדיקה יתייחס פיזיותרפיסט ויאבחן מי מבין התנועות גורמת לנבדק תחושות סחרחורת מלווה באיבוד שיווי המשקל.
טיפול לתופעות איבוד שיווי משקל לגיל השלישי
התאמת הטיפול במקרים של איבוד שיווי משקל יכלול תרגול והדרכה לצורך שיפור יכולות המערכת הוסטיבולארית וזאת ע"י תרגילים פשוטים ליישום שהמטופל יתבקש לבצע בזמנו החופשי בבית. התרגילים אינם מעייפים ואינם גורמים להגברת הדופק ולעליה בפעילות הלב והריאות כך שהן אינם מסכנים את בריאותו של האדם המבוגר שעשוי לסבול מבעיות קרדיאליות.
בבדיקה יתייחס הפיזיותרפיסט גם ליציבות הקרסוליים כי מעידה קלה ברחוב עקב בליטה במשטח מדרכות הרחוב העקומות או כל סוג מכשול פשוט אחר עלולה לגרום לנקיעת הקרסול ובעקבותיו גם לאיבוד יציבות ולנפילה. ברצועות שמייצבות את הקרסוליים נימצאים מבנים קטנטנים אשר קשורים למערכת תחושה עמוקה שתפקידה להעביר תשדורות קבועות למוח באיזו תנוחה נמצאים הקרסוליים בפרט וייתר מפרקי גופנו בכלל באופן ייחסי למשטחים שעליהם אנו עומדים, התשדורת בעלת חשיבות גבוהה ומטרתה לאפשר למערכת העצבים ליצור במהירות מיידית תגובה לגוף [צריך להתכונן לקראת המעידה ומניעת איבוד שיווי המשקל]. ככל שהוראה זו תהיה מהירה כך תושג גובה מיידית שתמנע נפילה. המטופל יודרך לביצוע לתרגילים מניעתיים לחיזוק קבוצת שרירי השוק וכף הרגל שאחראים ליציבותם של הקרסוליים.
להלן ריכוז מתומצת של מחקרים רבים בנושאים מגונים שקשורים בתפקוד המערכת הוסטיבולארית וכיצד היא משפיעה על הייציבות שלנו ועל היכולת לתפקד בתנעים שונים כגון הליכה על משטח לא ישר ולא ייציב, עמידה על רגל אחת, שינויי תנוחה מישיבה לעמידה ומזמן התכופפות וקימה מהירה.
סחרחורת סיבובית היא תופעה שבמקרים רבים נגרמת ע"י פגיעה במערכת הוסטיבולרית. לפיכך בחרנו להרחיב מעט על המערכת הוסטיבולרית ולהביא מחקרים מדעיים אודות התיפקודים שלה.
למערכת הוסטיבולארית שקשורה בליקויים כדוגמא: סחרחורת איבוד שיווי משקל ופגיעה במיקוד הראיה ישנם תפקודים במצב מנוחה ובמצב פעילות.
1. התפקודים הטוניים של המערכת הוסטיבולרית במנוחה הינם:
א. שמירה על פעילות חשמלית טונית סימטרית בגרעינים הוסטיבולארים.
ב. העברת גרוי טוני סימטרי לקרן הקדמית של חוט השידרה להפקת טונוס בסיסי בשרירי הגיו והגפיים התחתונות כדי לקבל יציבה סימטרית.
ג. העברת גירוי טוני סימטרי לשרירי גלגל העין כך שישמר מיקום סימטרי של העין בארובת העין.
ד. השפעה על סף הגירוי של המערכת.
2. פגיעה ביכולת הטונית של המערכת הוסטיבולארית תתבטא ב:
א. סחרחורת והקאות ובחילות במצב נייח בגלל אסימטריה בפעילות העיצבית הטונית בגרעינים הוסטיבולאריים.
ב. הטיית הגוף הצידה לכוון הצד הפגוע במצב נייח בגלל אסימטריה בגרוי הטוני המועבר לקרן הקדמית של עמוד השידרה והשפעתו על שרירי היציבה.
ג. Skew Deviation צניחה של גלגל העין לכוון הצד הפגוע בגלל אסימטריה בגירוי המועבר לשרירי גלגל העין כך שתיווצר ירידה בטונוס של שרירי גלגל העין בצד הפגוע.
3. התפקודים הדינאמיים של המערכת הוסטיבולארית מתבטאים ב:
א. ייצוב המבט במהלך תנועת הראש כדי לאפשר ראיה ברורה-VOR.
ב. הפקת תנועות גוף כתגובה לשינוי מיקום קו הכובד המאפשרים יציבה נכונה שיווי משקל ויציבות במהלך התנועה-VSR.
ג. פעילות על שרירי הצוואר כדי לייצב את הראש במהלך תנועת הגוף-VCR.
ד. כדוגמא ניתן לציין קריאת שלטי רחוב במהלך ההליכה.
4. הפגיעה בתפקודים הדינאמים של המערכת הוסטיבולארית קיימת בשתי צורות:
א. פגיעה פריפרית חד צדדית/פגיעה דו צדדית אסימטרית הפגיעה תתבטא ב:
1.VOR gain נמוך שתופיע כפגיעה ביכולת קיבוע המבט בזמן תנועת הראש.
2.VSR שגוי שהוא מתבטא באי יציבות בתנועה בגלל תנועות שיווי משקל לקויות.
3. סחרחורת בזמן תנועה בגלל אי התאמה שמגיע ממערכות התחושה השונות.
ב. פגיעה פריפרית דו צדדית סימטרית. בפגיעה כזו אין VOR ולכן אין ניסטגמוס כי CNS מקבל input זהה משני הצדדים ונקרא כחוסר תנועה. תהיה הפרעה קשה בשיווי משקל והחולה יהיה עם ראש נטוי קדימה.
מטרת הטיפול בפגיעה בתפקודים דינאמים הינה שיפור VOR שיפור VSR והפחתת תחושת סחרחורת.
להבנת הקשר בין המערכת הוסטיבולארית לבין הליקויים שמתבטאים באיבוד שיווי משקל סחרחורת ופגיעה במיקוד הראיה הכנסו לקישורים הבאים:
מה עושים לאחר הטיפול והאם אני אוכל לנהוג אחר כך
מה זה Benign Paroxysmal Positional Vertigo