סחרחורת ממקור צווארי מסוג דיזינס
סחרחורת על רקע שינויים בעמוד השדרה הצווארי
רקע כללי על סחרחורת ממקור צווארי
"אני מרגיש סחרחורת" זהו בד"כ הנוסח שמאפיין את מטופלי כאשר הם פונים אלי בבקשה שאעזור להם. קיים בלבול וחוסר הבנה מהותי בקרב הציבור בכל הקשור בסוגי סחרחורת וההבדל במקור שגורם להופעת סחרחורת זאת מכך שקימות סחרחורות מסיבות שונות שהן מתנהגות בצורות שונות.
הטעות הרווחת בקשר האוכלוסיה שכל סחרחורת היא אותה סחרחורת. כאשר למעשה יש סוגים שונים של סחרחורות והם גם מתבטאים בסימנים ובסמפטומים שונים, גם מאובחנים בצורות שונות, גם מקורות הסחרחורת שונים זה מזה וגם מטופלים בשיטות טיפול שונות ומגוונות זו מזו. כאןבאה לידי ביטוי היכולת של המטפל [פיזיותרפיסט מוסמך על ידי משרד הבריאות הישראלי] שהתמחה בטיפול בסחרחורת ממקור עמוד השדרה הצווארי או לחילופין סחרחורת מסוג ורטיגו שמקורה מהמערכת הוסטיבולרית שבאוזן שנגרמת עקב שחרור ונדידת קריסטלים מהגוף המרכזי של המערכת הוסטיבולארית לאחת או יותר מתוך שלושת התעלות החצי עגולות שמרכיבות את המערכת.
אנסה להסביר במאמר זה מה הוא ההבדל בין סחרחורת שמקורה במרכז שיווי המשקל שבאוזן הפנימית שנקרא גם בשם המרכז הוסטיבולארי Vestibular System לבין סחרחורת שמקורה בחוליות עמוד השדרה הצווארי.
התלונות המאפיינות סחרחורת ממקור צווארי וממקור וסטיבולארי
כאשר מגיע למרפאתי מטופל ומתלונן על סחרחורת מלווה בחילה, חרדה, חוסר יציבות, תחושת ראש כבד, תחושת ציפה של הראש אני מתחיל לתשאל אותו סדרת שאלות ובעזרתה אני מנסה ליצור תמונת מצב קלינית רלוונטית ומטרתה לברר האם סחרחורת זו מקורה מהמרכז הוסטיבולארי שבאוזן הפנימית או מעמוד השדרה הצווארי.
תיאור של סחרחורת סיבובית שמתבטאת בתחושה שמתוארת "שכבתי במיטה והחדר הסתובב סביב ראשי" או התכופפתי לכיוון הרצפה וכאשר הרמתי את הראש נבהלתי כי הרגשתי שכאילו כל העולם סובב סביבי". תיאורים מעיין אלו מדליקים נורת אזהרה שמדובר בהתקף ורטיגו נקראת בלועזית Benign Paroxysmal Positional Vertigo או בקיצור BPPV. לפעמים לתלונות על הופעת סחרחורת סיבובית יתלוו גם תלונות על פגיעת שיווי משקל וקושי ביצירת מיקוד ראיה.
לעומת זאת תיאור של סחרחורת שאיננה סיבובית שמתלווה לתחושת ראש כבד, ראש צף, תחושת כבדות בראש נוקשות בצוואר, מתח בשכמות חרדה והזעה מוגברים בזמן שינוי תנוחת הצוואר יעוררו חשד שאולי מקור סחרחורת וליקויים אלו מקורם מעמוד השדרה הצווארי.
סובלים מהופעת סחרחורת ממקור צווארי? מוזמנים להתקשר: לחצו כאן להתייעצות
סימנים וסימפטומים של סחרחורת ממקור צווארי
תחושה של כבדות בראש והרגשת ריחוף, קושי במיקוד ראייה, תחושה שאתה מסובב את הראש הצידה וההרגשה שהוא נע באיטיות הינם הסימפטומים של סחרחורת שמקורה בחוליות הצוואר. והסימנים שהמטפל יזהה הינם נוקשות בחוליות הצוואר, רגישות ניכרת במישוש חוליות הצוואר העליונות, מתח בשרירי הצוואר ורגישות בזמן שנמשש את שרירי הלעיסה ושרירי הפנים.
הגורמים להופעת סחרחורת צווארית
איננו יודעים בוודאות מה הם הגורמים להופעת הסחרחורת הצווארית אך ניתן לקשור אותם במתח נפשי, בעומס בעבודה מול המחשב, בשימוש ייתר בטלפון החכם והטיית הראש קדימה לשם קריאה ממושכת במסך הקטן של הטלפון. כמו כן בלט דיסק ופריצת דיסק בחוליות הצוואר, הידוק לסתות וחריקת שיניים ידועים כמזרזי הסחרחורת.
אבחנה מבדלת בין סחרחורת ממקור צווארי – סחרחורת ממקור וסטיבולארי
כדי לזהות סחרחורת סיבובית ממקור וסטיבולארי יבצע פיזיותרפיסט שעבר הכשרה בשיקום וסטיבולארי בדיקות לזיהוי התעלה החצי עגולה שבה נעים הקריסטלים שהתנתקו, בדיקה זו שמטרת לזהות האם מדובר בתעלה האחורית או הקדמית קרויה Hallpike Dix, והבדיקה לאבחון ליקוי בתעלה אופקית נקראת Rolling Test. במהלך הבדיקה יתבונן פיזיותרפיסט המטפל בתוך עיניי המטופל עם משקפי פרנזל ויחפש תנועה לא רצונית של האישונים תנועה שנקרא נייסטגמוס Nistagmus כמו כן יבצע הפיזיותרפיסט סדרת בדיקות נאורולוגיות לאיתור הבעיה, אם בדיקת המערכת הוסטיבולארית תהיה שלילית יעבור המטפל לבדוק את עמוד השדרה הצווארי מתוך מטרה לזהות ליקויים בעמוד השדרה הצווארי שעלולים לגרום להופעת סחרחורת. בדיקת עמוד השדרה הצווארי תכלול בדיקת טווחי תנועה לכיוון כפיפה קדימה, פשיטה אחורה, סיבוב לשני הצדדים והטייה לשני הצדדים וגם תנועות משולבות שכוללות פשיטה הטיה וסיבוב לאותו הצד ואחר כך לצד השני. בנוסף נבדוק במישוש את התנועה התוך מפרקית בין מפרקיחוליות C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 וכן בין מפרק הגולגולת לחוליה הראשונה ובשמו המקצועי occiput c1.
סובלים מהופעת סחרחורת ממקור צווארי? מוזמנים להתקשר: לחצו כאן להתייעצות
אבחון פיזיותרפיה לסחרחורת עקב שינויים בעמוד השדרה הצווארי
לאחר ביצוע האבחנה המבדלת וזיהוי הגורם להיווצרות סחרחורת ממקור צווארי יבצע פיזיותרפיסט בדיקה לזיהוי המבנה החשוד שבדרך כלל ממוקם בגובה חוליות הצוואר C1-C3 וכן ברקמות הרכות שמייצבות את הגולגולת על גבי החוליה הראשונה C1. המבנים החשודים כקשורים לסחרחורת הינם:
החוליה, המפרק הבין חולייתי, הדיסקוס הבין חולייתי, העצבים הבין חולייתיים, קבוצת השרירים זוקפי הגב שמייצבים את האזור, רצועות שקושרות את החוליות האחת לשנייה.
הבדיקה שיבצע פיזיותרפיסט תכלול:
* תשאול לגבי סוג הסחרחורת והאם היא קשורה בתנוחה או בתנועה מסוימת של הצוואר.
* בדיקה קלינית של טווחי תנועות הצוואר הן בתנועות בסיסיות והן בתנועות מורכבות.
* מישוש מפרקי עמוד השדרה הצווארי בגבהים C1-C3.
* מישוש הרקמות הרכות שכוללות את הרצועות, השרירים, הבורסות וכו'.
* בדיקת מתח שרירי הטרפציוס שעלולים להוות גורם להתגברות סחרחורת על רקע עמוד השדרה.
טיפול פיזיותרפיה עקב סחרחורת על רקע צווארי
* מוביליזציות ומניפולציות עדינות למפרקים הבין חולייתיים על פי שיטת MAITLAND.
* טכניקות מורכבות לחוליות הצוואר לפי BRIAN EDWARDS .
* טיפולים שכוללים עיסויים עמוקים (Deep Friction Massage) לפי Cyriax.
* עיסוי רפואי עדין מסוג M.F.R.
* טיפולי אולטרה סאונד לשחרור נוקשות ובצקות סביב מבנה החוליה והשרירים המייצבים.
* טיפול באמצעות גלי הלם לנקודת תורפה שימצאו בתוך השרירים המעורבים Trigger Points.
* מתיחה צווארית עדינות קבועות ולסירוגין.
* טיפולים משלבי חימום וגירויי חשמלי מותאם.
המאמר נכתב על ידי:
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
למאמרים נוספים בנושא ורטיגו וסחרחורות:
יש לכם עוד שאלות בקשר לוורטיגו
למה יש יותר סחרחורת בקרב האוכלוסייה המבוגרת
איך אדע שיש לי ורטיגו ולא משהו אחר