חיזוק שריר הירך האחורי
שרירי הירך האחורי או בשמו הלועזי hamstring muscle הוא למעשה מסה חזקה של שלושה שרירים מאסיביים. שלושת השרירים מתחילים מנקודת אחיזה משותפת בזיז ה- ischial tuberosity וכקבוצה מאוגדת בונה את מסת השריר של הירך האחורית, בצדו הפנימי של הירך נמצא שריר הדו ראשי הירכי biceps femoris והוא נאחז מתחת לברך בצידה החיצוני של עצם השוקית fibula bone. צמוד אליו נמצא שריר החצי גידי ובלועזית semitendinosus כלומר זהו שריר שמחציתו שריר ומחציתו גיד, וצמוד אליו בהמשך מסת השריר מונח שריר החצי קרומי ובלועזית semimembranosus ושניהם נאחזים בצידה הפנימי של עצם השוק tibia bone. מסת השרירים הזו חשובה לנו בתפקוד היומי והן בפעילות הספורטיבית שאנו מעורבים בה.
מתיחה וקרע של שריר הירך האחורי
פציעות של מתיחות וקרעים של סיבי שריר מאוד אופייניים בקרב הספורטאים, רצי מרתון, שחקני כדור רגל, שחקני טניס ועוד תחומי פעילות רבים שמערבים את העומס על הרגלים. לא פעם פנו אלי מטופלים בתיאור "כשרצתי חשתי פתאום מעין דקירה, פגיעה של כדור, תחושת בעיטה שחטפתי מאחור" תיאורים אילו מצירים תמונה של קרע מקרוסקופי של אחד או יותר מסיבי שרירי הירך האחוריים, הפתולוגיה מוכרת לנו, הפיזיותרפיסטים המומחים לפציעות ספורט.
הסיבה הינה חוסר הכנת השריר לקראת העומס המצופה ממנו בזמן האימון, הכנה שכוללת הארכת השריר, חימום השריר, חבישה על פי הנזקים הקודמים שפגעו בשריר, חוסר חיזוק שריר הירך האחורי בכדי ליצור איזון בין מסת השרירים האחוריים של הירך לבין מסת השרירים הקדמיים של הירך הם שריר הארבעה ראשים ובלועזית quadriceps. כלומר המודעות החלשה של האתלט בנושא הכנה ומניעת נזקי ספורט תעלה לו בנזק שעלול להשבית אותו ולהוריד אותו לספסל במקום למגרש המשחקים.
אזורים בעלי נטייה להפגע בסביבת שריר הירך האחורי
שלוש מקומות אופייניים לנזקי קרעים בשרירי הירך, הבעייתי והקשה ביותר להחלמה הוא נזק בחיבור השרירים לעצם האגן [עצמות הישיבה] בזיז ה- ischial tuberosity מדובר בנזק שעלול להיגרם מישיבה ממושכת על כיסא לא מרופד כגון ספסל בגינה, כסאות פלסטיק נוקשים וכו', הנזק נגרם עקב חיכוך חזה של הגיד שנאחז בעצם, התלונות האופייניות הן כאבים בזמן ישיבה ממושכת בסרט, הרצאה ובטיסה טרנס אטלנטית מתמשכת, המטופלים מתארים מצב של כאב מלווה בתחושת שריפה שמתגבר בזמן הישיבה ושמתחיל להקרין לכיוון הירך או אפילו לכיוון פי הטבעת והישבן. המטופל מתאר מצב שבו אינו מסוגל לשבת יותר מחמש עשה עד עשרים דקות ברצף ולכן הוא חייב להתרומם מהישיבה ולהניע את האגן והירך בתנועות שחרור.
המקום השני בדרגת קושי הריפוי ובנטייה לקרע בסיבי שריר הירך האחורי הוא מסת הסיבים של אחד מהשרירים, הפגיעה הקשה ביותר הינה בשריר החצי קרומי semimembranosus מאחר והריפוי במבנה הקרומי קשה מאד כי האספקה הדמית ברקמת הממברנה מוגבלת וסיבי הממברנה נמצאים בצורת שתי וערב ולכן קיים קושי בזיהוי כיוון הסיבים שצריך לטפל בהם. גם השריר החצי גידי semitendinosus שאזור הגיד שלו ארוך מהווה בעיה בזיהוי הליקוי ובטיפול בו. בשריר הדו ראשי הירכי הוא ה- biceps femoris קיימים מספר מוקדי קריעה שצריך לזהותם ולהתאים להם טיפול.
המקום השלישי בחומרתו הינו חיבור שרירי ההמסטרינגס אל מתחת שברך וכפי שצויין במאמר שריר הדו ראשי של הירך נאחז בראש עצם השוקית ושולח סיבים לצידה החיצוני של עצם השוק, לאומתו נאחזים שני שרירי ההמסטרינגס האחרים ה- semitendinosus וה- semimembranosus בצידה האחורי של עצם השוק. מקומות אילו תמיד מטעים כאשר מנסים לזהות את מקור הבעיה ולעיטים הטעות יכולה להיות חשד לקרע בקרן האחורית של המניסקוס הפנימי או חשד זהה לקרע בקרן האחורית של המניסקוס החיצוני posterior horn of meniscus. טעות אופיינית נוספת הינה חשד לנזק ב – ITB iliotibial band שמורגש ככאב בצד החיצוני של הברך ומתחתיה.
מוזמנים ליצור קשר בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות
אבחון פיזיותרפיה לשרירי הירך
תחילה הפיזיותרפיסט צריך לזהות את השריר הפגוע מבין שלושת שרירי הירך, את המיקום המדויק האם מדובר בשריר או בגיד או בממברנה של השרירים הפגועים, הפיזיותרפיסט יתשאל את הספורטאי לגבי החבלה, כיצד קרתה, באיזה אזור חש את הכאב הראשון. בשלב הבא הפיזיותרפיסט יאתר את מוקד הבעיה ויתאים את הטיפול הדרוש.
טיפולי פיזיותרפיה לשרירי ההמסטרינגס
הטיפולים כוללים טכניקות ידניות מסוג DFM ובשילוב מכשור אלקטרו תרפיה ובנוסף לכך הדרכת המטופל בביצוע חיזוק שריר הירך האחורי.
חיזוק שריר הירך האחורי
קימות שיטות רבות ומגוונות בחיזוק דינאמי, חיזוק סטאטי, חיזוק אקסצנטרי, חיזוק קונצנטרי של שרירי הירך האחורי, לכל שיטה יש את עקרונותיה ואת ההתאמה לנזק שנגרם, זוהי בדיוק הסיבה שקיים צורך תחילה לאתר את הפציעה ורק אחר כך להתאים לה טיפול שיכלול גם חיזוק שריר הירך האחורי.
לצפייה בסרטון המדגים תרגול ביתי לחיזוק שריר הירך האחורי היכנסו לסרטון הבא:
להשארת פרטים: לחצו כאן
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים: