פיזיותרפיה לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך מסוג THR
פיזיותרפיה לשיקום שלאחר ניתוח ירך
ניתוח להחלפת הירך הינו ניתוח "קל יחסית לניתוחים האחרים" והוא ניתוח בעל אחוזי הצלחה גבוהים ותהליך שיקומי קצר מהיר ומוצלח.
המבנה אנטומי של מפרק הירך
מפרק הירך [acetabulofemoral joint] הינו מפרק מסוג מפרק כדורי [ball and socket joint] שהמפגש הוא בין הראש הכדורי של הירך [femur head] לבין המשטח הכעור שבתוך עצם אגן [Acetabulum]. המפרק הוא מפרק סחוסי [Hyaline cartilage ] המפרק מיוצב על ידי שלוש רצועות רחבות מפותלות שביחד עם המבנה הכדורי ומערכת השרירים המסיבית מייצבים את המפרק ומונעים את הפריקה שלו [בהשוואה למפרק הכתף שגם הוא מפרק כדורי, שבו הנטייה לפריקה הינה גבוהה יותר מאשר של מפרק הירך]. האספקה הדמית למפרק הירך מתבצעת באמצעות רקמת הסחוס, העצמות וכלי הדם שעובר בתור רצועה שמתחברת בין האגן לבין ראש הירך [Artery of Round Ligament of Femoral Head] .
הסיבות לשחיקת הסחוס המפרקי
פגיעה באספקה הדמית של ראש הירך ובראש וראשונה הסתיידות והצרות כלי הדם שמספקים דם שמזין את הסחוס ואת המבנה העצם עשויים לפגוע ברקמת הסחוס המפרקי. שחיקת סחוס על רקע מחלות מפרקים כגון אוסטאוארטרוזיס [Osteoarthrosis] , דלקת מפרקים שיגרוניתRheumatoid] arthritis ], פריקה מלידה מסוג CDH, חבלות ספורט, שחיקה יום יומית שברים עקב תאונות דרכים, תאונות עבודה, פציעות ספורט וכו' עלולים לגרום להרס המבנה המפרקי ולחייב את הניתוח להחלפת מפרק הירך [Hip replacement]. הפרוצדורה הניתוחית להחלפת מפרק הירך.
החלפת מפרק הירך תלויה בהיקף הנזק שנגרם למפרק ולפיו יוחלפו אזורי המפרק: החלפת ראש הירך בלבד אחר והנזק הוא רק לסחוס של ראש המפרק [femur head], החלפת רק האזור הכעור של המפרק [Acetabulum] החלפת כל המפרק כלומר המבנה הכדורי והמבנה הכעור של המפרק THR [Total hip replacement]. חלקי המפרק המלאכותי הינם מתכת בחלק הזכרי [כדורי] של המפרק ופלסטיק באזור הנקבי [כעור] של המפרק. קיימים סוגים שונים של מפרקים ולכל מנתח ולכל מחלקה אורתופדית יש את ההעדפתה לסוג ולייצרן של המפרק המושתל.
לצפייה בסרטון המסביר את תהליך הניתוח של החלפת מפרק הירך הקליקו על הקישור:
https://www.youtube.com/watch?v=DosqbEy8ecY
טיפולי פיזיותרפיה לאחר ניתוח להחלפת מפרק הירך
פיזיותרפיה מתחילה למחרת הניתוח בחדר החולה שבבית החולים:
1. פיזיותרפיה נשימתית לשחרור הליחה בריאות עקב ההרדמה והשכיבה הממושכת ללא תנועה.
2. הולכה בעזרת הליכון למרחקים קצרים במחלקה עם חבישת השוקיים למניעת היווצרות קרישי דם.
3. הקפדה על ישיבה בזווית של לא פחות מ-90 מעלות, הקפדה על הנחת כרית בין הרגליים לשם השגת הרחקה בין הרגליים, יש להימנע מתנועה סיבובית פתאומית שעשויה לגרום לפריקת חלקי המפרק המלאכותי.
4. לאחר שחרור המטופל לביתו תתחיל תכנית של פיזיותרפיה אינטנסיבית לשם השגת טווחי תנועה, כוח שרירים, השגת היציבות ושיווי המשקל.
5. חזרה לתפקוד יום יומי כגון פעילות ספורטיבית לפי גיל ויכולות המטופל.
6. חזרה לעבודה בתפקוד מלא.
ניתן לחפש את המונחים המקצועיים הלטיניים באינטרנט ולהיחשף לציורים, צילומים ושרטוטים סכמתיים של המונחים הללו.
לקבלת ייעוץ, קביעת תור לטיפולי פיזיותרפיה בכל הקשור בבעיות במפרק הירך ובייתר בעיות מערכת השלד והתנועה וכן בעיות סחרחורת סיבובית עקב ורטיגו, ניתן לפנות בשאלות או בטלפון או דרך צור קשר
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בירכיים היכנסו ל: