שחיקת סחוס במפרק הירך

תופעת שחיקת סחוס במפרק הירך אופיינית בעיקר בקרב בני הגיל השלישי, אצל נשים יותר מאשר גברים. התופעה מתחילה בשלב הראשון בתחושת חוסר נוחות, מתח, וכאב קל בשלבים הראשונים. בהמשך מתחילה להיווצר התגברות הכאבים, תחושת חריקות תוך מפרקיות קלות articular crepitation ובהמשך פגיעה באיכות החיים וירידה בתפקוד היומיומי כגון עליה במדרגות, קושי הליכה ממושכת, ועד צליעה מלווה בכאבים עזים.

האנטומיה של מפרק הירך

מפרק הירך הינו מפרק כדורי socket and ball joint שיושב בתוך שקע נקבי בצורת קערה כדורית. שתי עצמות המפרק עטופות בשכבת סחוס מסוג סחוס יהליני hialinic cartilage, ציפוי הסחוס מאפשר את ביצוע התנועה החלקה של המפרק. המפרק  עטוף בשקית ובה נוזל סינוביאלי שתפקידו להזין את הסחוס בחומרי הזנה וסיכה. בראש המבנה הכדורי קימת רצועה ובתוכה עורק דמי שתפקידו להזין את ראש הירך באספקה דמית עשירה, רצועה זו ובשמה הלועזי artery of ligamentum teres femoris היא רק חלק אחד מההזנה הדמית העשירה של ראש הירך שמוזן מרשת כלי דם שסביב ראש הירך ונקראת בשם הלועזי deep femoral artery. אספקה עשירה זו צריכה לספק את הדם העשיר בחמצן ובחומרי בנייה שמטרתם לשמור על מפרק הירך ובמקביל למנוע את שחיקת הסחוס המפרקי.

המפרק מיוצב על ידי מערכת רצועות מסיביות femoral ligaments שמתחברות מצוואר הירך ועד לעצמות האגן, תפקידן לאפשר תנועה בטווחי תנועה רחבים לכיוון כפיפה קדימה בטווח של 140 מעלות, פשיטה אחורית בטווח של 10 מעלות, הרחקה הצידה בטווח של 45 מעלות, קירוב מעבר לקו האמצע בטווח של 30 מעלות, סיבוב חיצוני 50 מעלות וסיבוב פנימי 50 מעלות. היכולת המופלאה הזו מאפשרת לנו לשבת בתנוחת ישיבה מזרחית, תנוחת הכובסת, ביצוע פיסוק רחב לצדדים. בקרב הרקדניות הגמישות טווח התנועה מגיעה לשיאים בפיסוק רחב  - שפגט וביכולת לבצע כפיפות והצמדת הגיו אל הירכיים ומאידך להביא את הגיו אחורנית עד לפשיטה אחורית מקסימלית של מפרק הירך.

להסבר איך נוצרת שחיקת סחוס בירך הקליקו על הסרטון הבא:


טיפולים שמרניים לבעיית שחיקת סחוס במפרק הירך

בשלבים הראשונים של שחיקת סחוס במפרק הירך לא ניתן לזהות בצילום רנטגן רגיל סימנים מחשידים לשחיקה ולכן ניתן לבצע טיפולים שמרניים ולא פולשניים למפרק הירך כגון:

טיפולי פיזיותרפיה עקב שחיקת סחוס במפרק הירך

במקרים רבים שפנו למרפאתי מטופלים עם אבחנה לשחיקת הירך בצעתי בדיקה מקפת ולאחר ברור יסודי התברר שמקור הכאבים איננו ממפרק הירך אלא מהמבנים שסובבים ועוטפים את המפרק, להלן מספר דוגמאות של טעות בזיהוי מקור הבעיה:

במקרים רבים כאבי הירך אינם ישירים ממפרק הירך אלא עלולים להיגרם מלחץ בעמוד השדרה המותני שיכול לגרום להקרנה לכיוון מפרקי האגן sacroiliac joint ובהמשך ליצור כאב מתמשך של מפרק הירך.

בדיקת המפרק וזיהוי מוקדים נוספים שמגבירים את הכאב ושאינם קשורים ישירות לשחיקה הקלה של הסחוס כגון דלקת בבורסת הירך subtrochanteric bursitis. דלקת בשריר הצידי של הירך ובלועזית tensor fascia lata ובהמשך לשריר זה נמצאת רצועה מאסיבית שנמשכת עד למפרק הירך ונקראת בלועזית iliotibial band, גם במקרה זה עלולה להיווצר הטעייה וחשד לשחיקת הסחוס המפרקי של מפרק הירך אך בעצם הבעיה איננה ממפרק הירך אלא מהרקמות הסובבות אותו.

תסמונת פיריפורמיס (דלקת בשריר הפיריפורמיס) שבישבן עלולה להטעות וליצור תמונה קלינית לא נכונה שתיצור חשד לבעיה במפרק הירך.

במקרים של זיהוי ראשוני של תחילת השחיקה במפרק הירך ניתן להתאים טיפולי פיזיותרפיה למפרק הירך שיכללו הפעלות פאסיביות עדינות, מתיחות המפרק לשם שיפור טווחי התנועה שיגרמו להגברת יכולת ההפעלה המפרקית שבעקבותיה תהיה הפחתת הכאבים ושיפור התפקוד היום יומי של המפרק.

כמו כן ניתן להיעזר בטיפולים תרופתיים מסוג תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים Nonsteroidal anti-inflammatory drugs. או בשלבים מתקדמים יותר בהזרקות סטרואידים למפרק הירך.

התערבות כירורגית עקב שחיקת סחוס במפרק הירך

לאחר שהטיפולים השמרניים לא עזרו ובדיקות כגון צילום רנטגן, MRI ובדיקת CT למפרק הירך הוברר שהסחוס שחוק ניתן לפנות לניתוחים להחלפת מפרק הירך לפי רמת השחיקה, החלפה מלאה של מפרק הירך total hip replacement שבו מוחלפים שני חלקי המפרק גם הכדור שהוא קצה עצם הירך וגם השקע שבעצם האגן. במצב ובהדמיות מתברר שרק ראש הירך נשחק ושהשקע שבעצם האגן תקינה ניתן לבצע ניתוח החלפה חלקית של ראש הירך partial hip replacement. הניתוחים בעלי הצלחה גבוה של כ- 80% של שביעות רצון המנותחים מתוצאות הניתוח ורק 20% אינם חשים שיפור.

לקריאת מאמרים נוספים בקשר לטיפול בבעיות בירך היכנסו לקישורים הבאים:

פיזיותרפיה לאחר החלפת מפרק הירך

טיפול בכאבים בשרירי הירך האחוריים

טיפול במתיחת שרירי המפשעה