דלקת בשריר הירך הקדמי
מתיחת שריר הירך הינה חבלה אופיינית בקרב ספורטאים, חיילים קרביים ובחבלות ופציעות יומיומיות. בעקבות המתיחה תיתכן הופעת דלקת בשריר הירך הקדמי. השלב היותר מתקדם בחבלת השריר הינו קרעים מקרוסקופיים חלקיים של סיבי השריר, המצב הקיצוני ביותר בחבלה בשריר הירך הקדמי ובשרירים אחרים בכלל היה קריעה מלאה של שריר לכל רוחבו, פתולוגיה זו הינה פתולוגיה מורכבת ומסובכת שמחייבת התערבות כירורגית עמוקה ובעקבותיה השבתה למשך שישה עד שמונה שבועות והליכה עם קביים ובסיום תקופת שיקום ופיזיותרפיה ממושכת עד להגעה לתפקוד מלא.
הכרת המבנה האנטומי של הירך
בכדי להבין את הדרך שבה נוצרת דלקת בשריר הירך הקדמי עלינו להכיר את האנטומיה המסובכת של שריר הירך הקדמי. עצם הירך היא העצם המאסיבית ביותר בכל גופנו והארוכה ביותר מבין כל עצמות הגוף. בחלקה העליון העצם מתחברת במפרק הירך hip joint אל השקע הכעור שבחלקה האחורי התחתון של עצם האגן. בחלקה התחתון של הירך היא מתחברת אל עצם השוק בחיבור מפרק הברך knee joint. את חלקה הקדמי של הירך בונה שריר הארבעה ראשים quadriceps muscle שהוא שריר מאסיבי שבנוי כאמור מארבעה ראשים. התפקיד העיקרי של שריר הארבעה ראשים, שהוא למעשה שריר הירך הקדמי, הוא לפשוט [לישר את הברך knee extension].
הראש הארוך ביותר שמתחיל בעצם האגן מלפנים ושמו rectus femoris הראש הזה למעשה מתחיל מעל מפרק הירך ולכן הוא שותף גם בפעולה של כיפוף הירך והרמת הירך כלפי מעלה.
הראש השני בחשיבותו הוא הראש הפנימי של שריר ארבעה ראשים ובלועזית vastus medialis הראש הזה כאמור נמצא בצד הפנימי של הירך הקדמית ובנוסף לעבודה של יישור הברך משתתף גם בתנועה קטנה של סיבוב פנימי של הירך ביחס לשוק, תנועה זו הינה תנועה נלוות והיא מתבצעת בתוך חלל הברך.
הראש השלישי מבין ארבעת ראשי השריר הינו השריר החיצוני vastus lateralis והוא משתתף בנוסף לעבודה העיקרית של פשיטת הברך גם בתנועה סיבובית קטנה של סיבוב חיצוני של הירך בייחס לעצם השוק, כאמור התנועה היא תנועה נלוות קטנה שמתבצעת בתוך הברך.
הראש הרביעי הינו שריר הירך האחורי vastus intermedius הוא נמצא הכי פנימה ומונח על עצם הירך גם הוא משתתף בתנועה של פשיטת הברך. כל ארבעת הראשים של שריר הירך הקדמי נאחזים בצורת גיד quadriceps tendon בעצם הפיקה וממשיכים הלאה בתור גיד הפיקה patellar tendon שנאחז בעצם השוק בזיז השוק tibial tuberosity.
מוזמנים להתקשר בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות
סוגי דלקות בשריר הירך הקדמי
דלקת שנגרמת בעקבות קרעים המקרוסקופיים של שריר הארבעה ראשים [שריר הירך הקדמי] עלולים לפגוע באזור בטן השריר של כל אחד מארבעת הראשים של השריר, הפגיעה בדרך כלל הינה בסיבי השריר muscle fiber. במצב של דלקת בשריר הירך הקדמי נחוש במישוש בליטה ואחריה שקע קטן והתגובה למישוש תהיה כאב חד. אזור נוסף שתיתכן הקריאה הינו באזור המשותף של ארבעת הראשים בסמוך להפיכתו לגיד ארבעת הראשים quadriceps tendon אזור זה הינו נוקשה יותר ולכן סיביו פחות גמישים וקרעים מקרוסקופיים שבו לא יתבטאו במישושם בתחושת מדרגה ושקע כפי שנזהה בבטן השריר. קרע שטחי יותר הינו בעטיפת השריר perimysium או בעטיפה החיצונית ביותר של השרירי epimysium שהיא שטחית מתחת לעור לכן קל לזהותה במישוש.
הסיבות להיווצרות דלקת בשריר הירך הקדמי
ברוב המקרים דלקת בשריר הירך הקדמי עלולה להיגרם עקב חוסר חימום, הגמשה, הארכה של השריר לפני העלייה למגרש, סיבה נוספת הינה חבלה ישירה מגוף זר ישירות לתוך השריר. כמו כן העמסה על השריר מעבר ליכולותיו כגון בעיטה בעוצמה אדירה והתקלות בבלימה ובהתנגדות על ידי גוף זר. דוגמא נוספת הינה העמסת ייתר עם משקל עודף כגון ביצוע תרגיל הסקווטינג עם נשיאת משקל על הכתפיים squatting exercises with weights מבלי יכולת לבלום את הנחיתה והתרוממות למשב עמידה.
להדגמת תרגול סקווטינג עם משקלות, צפו בסרטון הבא:
בדיקת דלקת בשריר הירך הקדמי
בבואכם אל הפיזיותרפיסט המומחה לפציעות ספורט הוא יבצע בדיקה קלינית של מישוש האזור הפגוע וזיהוי החסר שנוצר באזור הפצוע בצורת שקע ונפיחות סביבו, לפעמים נצפה גם בשתף דם חיצוני ובזמן מישוש השריר יחוש המטופל כאב נקודתי חד. בדיקת כח השריר תדגים חולשה ניכרת של השריר ביחס לרגל השנייה ובבדיקת כיפוף הירך תוך כדי ביצוע פשיטה אחורית של הירך נזהה קיצור של הרגל הפגועה ביחס לרגל הבריאה.
במקרים שבהם הפציעה הדלקת והקרע פנימיים תופנו לבדיקת הדמיה מסוג גלי קול לאיתור האזור הפגוע.
טיפולי פיזיותרפיה ושיקום במקרה של דלקת בשריר הירך הקדמי
הטיפולים המומלצים במקרב זה הינם בשלב הראשון לפי פרוטוקול RICE ולאחר מכן בהגיעכם למרפאה יבצע הפיזיותרפיסט טיפולים מנואליים, ישתמש במכשור אלקטרו תרפיה וידריך בחיזוק שרירי הגפיים התחתונים.
להשארת פרטים: לחצו כאן
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בפציעת ספורט היכנסו לקישורים הבאים: