האם יש סיכונים בטיפול בגלי הלם?
הטיפול באמצעות גלי הלם הינו טיפול חדשני, מערבי שמיועד לטיפול בבעיות אורתופדיות. המכשיר הינו פרי פיתוח ומחקר ממושך שכלל בדיקות מורכבות ומדויקות עם הקפדה ייתרה ובסיום המכשיר זכה להכרה על ידי מטעם מנהל המזון והתרופות האמריקאי הידוע גם בקיצור FDA וכן על ידי אישור רישום בפנקס הציוד הרפואי הישראלי שידוע גם בקיצור אמ"ר . לפיכך, המענה לשאלה עד כמה בטוח הטיפול בגלי הלם ברור מאד והוא לחלוטין בטוח ואינו מסכן את המטופל.
למה הטיפול בגלי הלם בטוח ובאיזה מקרים צריך לחשוש?
כמענה לשאלה, עד כמה בטוח הטיפול בגלי הלם, שנשאלתי לא פעם במהלך 37 שנות עיסוקי כפיזיותרפיסט וכ- 10 שנים שבהם אני מטפל במכשיר גלי הלם מסוג רדיאלספק שמיוצר על ידי חברת מדיספק התשובה הכי חשובה היא השאלה מי המטפל? מה היא ההסמכה שלו? מה ניסיונו המקצועי? האם הוא מכיר את האנטומיה של האיבר המטופל? האם הוא משלב עוד טיפולים בנוסף לגלי הלם לשם השגת התוצאות הטובות ביותר בזמן הקצר ביותר? ותשובתי המוחצת היא: תבדקו מי הוא המטפל מה הסמכתו ומה ניסיונו בטיפול בגלי הלם משום שלצערי הרב קיימת חוסר הסדרה וחוסר פיקוח של משרד הבריאות בכל הקשור בתחום גלי ההלם ובשנים האחרונות נפתחו עשרות מכונים לגלי הלם ללא הסמכה לטיפול במכשיר ולא רקע מקצועי רפואי מינימלי. בהרבה מכונים המטפל הינו טכנאי שקבל הנחיות מבעל המכון שהוא איש עסקים שפתח מכון אחד או רשת מכונים והרמאות והנוכלות גדולה גם בתחום זה.
לכן את תפחדו, אל תהססו, אל תתביישו לבקש לראות תעודות הסמכה של המטפל, תשוו בין השם המודפס על התעודה לבין תעודת הזהות והתמונה שמופיעה בה, תבקשו לראות תעודת מומחה לגלי הלם. ותעודת פיזיותרפיסט מוסמך על ידי משרד הבריאות כי מדובר בבריאותכם ומדובר בכספיכם.
במהלך 43 שנות עיסוקי במקצוע הפיזיותרפיה ובמשך 18 שנים מאז שרכשתי את מכשיר גלי ההלם הראשון למרפאתי פנו אלי אלפי מטופלים ושאלו שאלות מקצועיות לגבי הסיכונים שבטיפול עם גלי הלם וההצלחות מהטיפול עצמו. להלן מספר דוגמאות של מטופלים:
משה . ד בן שמונים ושתיים פנה אלי לאחר ששמע על גלי הלם. הוא סיפר לי שהוא סובל מאוסטאופורוזיס ועקב כך נפגע בעמוד השדרה והאבחנה היא שבר דחיסה בחוליה D11. שאלתו האם גלי הלם יעזרו לו לאחות את השבר. הסברתי לו שגלי הלם לא מתאים לטיפול בשבר דחיסה ואף מסכן את החוליה השבורה עד כדי חשש להתפוררות החוליה.
שלומית. ש צלצלה אלי והסבירה שהיא בחודש שביעי של ההריון השלישי בחייה. לאחרונה הופיעו כאבים בשכמות וזאת עקב כך שהיא מרגישה שמההריון הגוף נוטה קדימה והיא מנסה למשוך את השכמות אחורה. שאלתה האם גקלי הלם מותר לנשים בהריון. הסברתי שבאזור בטן או הגב מותני אסור לעשות גלי הלם אך באזור השכמות אין מניעה כי השכמות מרוחקות מהבטן ולכן שילוב של גלי הלם עם עיסוי עמוק, טיפולי אולראסוניק והדרכה בתיקון יציבה יוכל להקל על מכאוביה.
עמית.ז פנה אל מרפאתי בשאלה שהוא קרע את גיד אכילס קריעה מלאה. הרופא המליץ על ניתוח להתריית הגיד וזאת ללא דיחוי. מאחר ועמית סובל מיתר לחץ דם ומסכרת הוא מחפש פתרונות לא כירורגיי ולכן הוא שואל האם טיפול באמצעות גלי הלם לגיד אכילס הקרוע יכול למנוע את הצורך בניתוח. הסברתי לעמית שגלי הלם מתאימים לטיפול של דלקות בגיד אכילס או להסתיידויות בגיד אכילס אבל המקרה שהוא סובל ממנו של קרע מלא מחייב ניתוח לתפירת הניתוח. כמו ייעצתי שלאחר הטיפול יתחיל לשקם את הרגל במסגרת פיזיותרפיה בקופת חולים שהוא חבר בה, ואם הוא ירגיש שאינו מרוצה מהשרותים בקופ"ח שיתקשר אלי ואעזור לו בשמחה.
באילו מצבים לא ניתן לבצע גלי הלם?
יחד עם העובדה שהגלי הלם בטוח בכל זאת ישנם מספר מקרים יוצאי דופן שלא ניתן לבצע גלי הלם והם מוגדרים כ- contraindications for shock wave therapy ובעברית התווית נגד לגלי הלם:
מצב של שבר באיבר המטופל. במידה והטיפול יבוצע על איבר שאחת מהעצמות הסמוכות לאזור הטיפול לדוגמא טיפול גלי הלם לדורבן העקב במקרה שהתגלה שבר בעצם העקב שבה בדרך כלל מופיע הדורבן.
דוגמא נוספת הינה טיפול גלי הלם לגיד אכילס ובמידה והשבר גם באזור הגיד כגון בעצמות השוק והשוקית לא ניתן יהיה לבצע גלי הלם אלא רק לאחר השלמת איחוי השבר עד תום.
טיפול גלי הלם לא יבוצע באזור הכתף עקב הסתיידות בגידים ובבורסות הכתף במקרה ובו יתגלה שבר בעצם הכתף לדוגמא בזיזי הכתף או בצוואר הכתף גם כאן יאלץ המטופל לחכות עד השלמת האיחוי הטבעי של שבר העצם.
מצב נוסף שבו לא ניתן לבצע גלי הלם הוא במידה והטיפול מתבצע על גיד שיש בו הסתיידות ובנוסף התגלה בבדיקת אולטרה סאונד גם קרע בסיבי הגיד:
דוגמא מאד אופיינית הינה הסתיידות וקרע בסיבי גיד ה - supraspinatus tendondon פתולוגיה זו קרויה בשם supraspinatus tendonitis וניתן בקלות לאבחן אותה בעזרת האולטרה סאונד שהיא הדמיה פשוטה שניתנת במסגרת קופת חולים וללא המתנה ארוכה וללא סחבת מצד הפקידים של קופות החולים. הבדיקה לא כואבת ונמשכת מספר דקות, במידה ויתברר בבדיקה כי קיימת הסתיידות בלבד ניתן יהיה לעשות גלי הלם אך במידה ותוצאות האולטרה סאונד יתארו גם הסתיידות וגם קרע בסיבי הגידים לא ניתן לבצע גלי הלם כי הטיפול עלול להרחיב את הקרע ואף להזיק. במקרה כזה מומלץ לבצע טיפול פיזיותרפיה על ידי פיזיותרפיסט מוסמך שמתמחה בטיפול בדלקות בגידי הכתף.
דוגמה נוספת שעלולה להתגלות כהתווית נגד לגלי הלם הינה קרעים בסיבי גיד אכילס יחד עם הסתיידות בין סיבי הגיד. גם במקרה זה מומלץ על טיפול פיזיותרפיה ולא על גלי הלם לריפוי הדלקת בגיד ומאחר ואסור להזריק זריקות קורטיזון וסטרואידים לגיד אכילס מאחר והוא גיד נושא משקל, הרי שנותרה רק האופציה של טיפול פיזיותרפיה שיכלול טכניקות מנואליות בשילוב עם אלקטרו תרפיה וחבישות.
כהתווית נגד לגלי הלם נכללים גם גידולים שפירים וממאירים באיבר המטופל ואסור בשום פנים ואופן לבצע גלי הלם לאיבר הפגוע.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בגלי הלם היכנסו לקישורים הבאים: