טיפול בגלי הלם לברכיים
השימוש בטיפול באמצעות גלי הלם נחשב כשיטה פורצת דרך בטיפולים חדשניים חיצוניים שאינם פולשניים. הטכניקה מתבצעת באמצעות מכשיר גלי הלם בעל ראש קטן שעדיף על המכשירים בעלי ראש גדול מאחר וההסתיידות בדרך כלל קטנה בגודל של 2 - 8 מילימטרים והראש הקטן שגודלו מתכוונן בין 15 מילימטרים ועד 25 מילימטרים ולכן מאחר ובסביבת הגיד הפגוע או הרצועה הפגועה נמצאות עוד רקמות עדינות כגון גלי דם, עצבים ושרירים עדינים, לכן השימוש במכשיר בעל ראש קטן אינו מסכן את הרקמות הבריאות שסביב האזור המטופל.
לאיזה פתולוגיות מתאים טיפול בגלי הלם לברכיים?
קיימות מספר פתולוגיות שגלי הלם בשילוב טיפולי פיזיותרפיה יעזרו להן:
הסתיידויות בגידי הברך האחורית, מאחורי הברך נאחזים מספר גידים והם הגידים שבונים את שרירי הירך האחורית ובשמם הכולל שרירי ההמסטרינגס hamstrings muscles, מדובר בשלושה שרירים והם השריר הדו – ראשי הירכי ובלועזית biceps femoris muscle הגיד של שריר זה נאחז מאחורי הברך בצד החיצוני של עצם השוק tibia bone ובראש עצם השוקית fibula bone. השריר הפנימי יותר מתוך שלושת שרירי הירך האחוריים הוא שריר החצי גידי ובלועזית semitendinosus muscle שריר זה נאחז בצד האחורי פנימי של עצם השוק. השריר השלישי שממוקם בצד הפנימי של הירך בחלק האחורי הוא שריר החצי יריעתי ובלועזית – semimembranosus, כלומר ששלשת השרירים הללו שאחראים על כיפוף הברך ושהגידים שלהם נאחזים מאחורי הברך הם מקור לדלקות והסתיידויות שבעקבותיהם תחושו כאבים מאחורי הברך ושטיפול באמצעות גלי הלם בשילוב עם פיזיותרפיה ירפא אותם.
פתולוגיה נוספת באזור הברך שהטיפול בגלי הלם יעזור לרפאה הינה תסמונת iliotibial band. מדובר ברצועה שנמתחת לכל אורך הירך מצידו החיצוני, הרצועה מתחילה מקצהו התחתון של שריר בשם tensor fasciae latae ונמשיך לאורך הירך ונאחז מתחת למפרק הברך בצד החיצוני של הברך. דלקת ברצועה זו מאפיינת ספורטאים רבים ובמצבים כרוניים שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים אנטי דלקתיים ממשפחת ה - Nonsteroidal anti-inflammatory drugs כלומר תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידים, כמו כן הזרקות סטרואידיות מקומיות. במקרה זה מומלץ להתחיל בטיפולי גלי הלם בשילוב עם פיזיותרפיה ואלקטרו תרפיה, סידרה של 3 – 12 טיפולים תוכל לרפא את הבעיה.
פתולוגיה נוספת באזור מפרק הברך שתגיב היטב לטיפול בגלי הלם הינה דלקת כרונית בגיד הפיקה patellar tendon מדובר בגיד שמתחבר בין החלק התחתון של הפיקה לבין הזיז הבולט שבקדמת עצם השוק שנקרא בלועזית tibial tuberosity. דלקת זו מתאפיינת בכאבים עזים בזמן מישוש הגיד ובזמן ניסיון לבצע בדיקת כריעת ברך [סקווטינג] ובלועזית squatting test עם משקל הגוף על הרגל המטופלת. התלונה של המטופל תהיה כאב חד בקדמת הברך מתחת לפיקה.
טיפול בגלי הלם לברכיים
לאחר שקראתם את החלק הראשון שמסביר לאיזה פתולוגיות יתאים גלי הלם באזור הברך והחלטתם לפנות לטיפול אצל פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט. בבואכם אל הטיפול הביאו אתכם כל תיעוד רפואי שקשור בבעייתכם, צילום רנטגן שעשוי להדגים הסתיידיות בגידים, בדיקת אולטראסאונד, הדמיה מסוג MRI או מסוג CT לאזור הברך.
הפיזיותרפיסט יבצע תחילה בדיקה קלינית מפורטת שתכלול תשאול לגבי בעייתכם כמה זמן אתם סובלים מהכאבים, האם הכאבים החלו בעקבות חבלה בפעילות ספורט, האם הייתם מעורבים בתאונת עבודה או בתאונת דרכים שכללה פגיעה בברך. באיזה מצבים אתם חשים את הכאבים והאם תוכלו לשחזר את התנועה שתגרום לכם לחוש כאב רלוונטי לתלונתכם. האם הכאבים מופיעים גם במנוחה והאם אתם מתעוררים מהכאב בלילה.
בשלב השני של הבדיקה תתבקשו לחשוף את שתי הברכיים שלכם ולבצע מספר תנועות כגון עמידה על הבהונות, הליכה על העקבים, ביצוע בדיקת כריעת ברך בתמיכת הפיזיותרפיסט ותתבקשו לציין באיזה מהתנועות ובאיזה שלב שלהן חשתם כאב רלוונטי.
בשלב הבא הפיזיותרפיסט יבצע בדיקה שתכלול תנועות פאסיביות, תנועות אקטיביות ותנועות נגד התנגדות של הפיזיותרפיסט. כעת ימשש המטפל את הברך ויחפש מבנים אנטומיים חשודים וינסה ליצור את הכאב שעליו אתם מתלוננים.
לאחר שהסתיימה הבדיקה יתאים הפיזיותרפיסט את ראש גלי ההלם לגודל האזור הפגוע, יגדיר את המכשיר מבחינת עוצמתו, תדירות הנקישות במהלך הטיפול וכמות הנקישות שהמכשיר יבצע. בתום טיפול גלי ההלם יחליט הפיזיותרפיסט איזה טיפול פיזיותרפיה ואיזה מכשיר אלקטרו תרפיה יעזור להשלמת הריפוי. כמו כן במידת הצורך יצייד אתכם בתרגילים מותאמים אישית לבעייתכם הספציפית.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בגלי הלם היכנסו לקישורים הבהאים:
למה שילוב גלי הלם ופיזיותרפיה הוא השילוב המנצח בטיפול בבעיות אורתופדיות