אבחון ורטיגו
איך מאבחנים ורטיגו
סחרחורת היא תופעה שכיחה בתלונות של מטופלים במקרים אצל הרופא, כשלפעמים היא סימפטום משני כחלק ממצב בריאותי לא תקין (למשל כחלק שנוסף על כאבי צוואר וראש ופגיעות אחרות בעקבות תאונת דרכים) ולפעמים הסחרחורת עצמה היא הסיבה לפנייה לרופא. סחרחורת יכולה להיות להגרם ממגוון רחב של מקורות מחוסר איזון תזונתי, אנמיה, בעיה סכרתית, דרך חבלות ראש וצוואר ועד דלקות במערכת האוזן התיכונה וסרטן.
ורטיגו הוא סוג של סחרחורות שבו האדם מרגיש שהעולם סובב סביבו או שהוא עצמו נמצא בתחושת סיבוב מתמדת מול העולם. באופן כללי סחרחורת וורטיגו הם מצבים המעידים על בעיה במערכת שיווי המשקל של הגוף שהיא נגזרת של ליקוי במערכת הוסטיבולרית באוזן, בחיישנים שונים המשמשים לאמדן שיווי משקל הפזורים בגוף, בראייה, או באיזורים שונים במוח או בזרימת הדם אליהם – אך אבחון וטיפול בורטיגו וסחרחורת דורשים בדיקה של מערכות נוספות בגוף, למשל פגיעה בצוואר – משום שגם הן בעלות השפעה על תפקוד האיזורים האמונים על שיווי המשקל ועל זרימת הדם למוח.
אבחון המקור לורטיגו
אבחון נבון ומעמיק של הסיבה לורטיגו, ראוי שיכלול את השלבים הבאים : בדיקת ההיסטוריה הרפואית, בדיקה פיזית ובדיקה באמצעות אמצעי הדמייה.
בדיקת היסטוריה רפואית – נעשית בעיה באמצעות תשאול המטופל על כאבים וסחרחורות קודמות בעברו הקרוב או הרחוק. האם היו תאונות ופגיעות בצוואר או בראש שגרמו בעבר לכאבי צוואר? מה מוקד הכאב היום אם ישנו. פעמים רבות הכאב מקרין על איזורים אחרים בגוף – כמו הלסת או הזרועות, אך חשוב לדעת מה המוקד המרכזי שלו. כאבי צוואר, למשל, נמצאו כמשפיעים על אחוז לא קטן ממקרי הורטיגו.
בדיקה פיזית – היא חשובה והכרחית גם היום כשלרשות הרופא המאבחן עומדים מספר אמצעי הדמייה מצויינים. הבדיקה צריכה לכלול תצפית על היציבה וטווח התנועה של הגב והצוואר ובחינה של כוח, סיבולת וגמישות השרירים הרלוונטים. רופא מיומן יזהה את המקומות בהם טווח התנועה מוגבל או שהגוף מפצה על אבדן יכולת תנועה טבעית בתנועה מעוותת ומאולצת – שם יכול להיות מקור הבעיה. חשוב לבצע גם בדיקת מישוש שתודא אם יש תזוזה של חוליות בעמוד השדרה הצווארי או רקמה לא טבעית בעומק הגוף שיכולה להצביע על גידול כזה או אחר.
אמצעי הדמייה – לרשות הרפואה היום עומדים כמה אמצעי הדמייה הנותנים תוצאות איכותיות ומאפשרות התקדמות משמעותית באבחנה. למקרי ורטיגו וסחרחורת ניתן להשתמש במכשיר C.T או במכשיר M.R.I.