תרגילים למפרק הלסת

תרגילים לטיפול במפרק הלסת

כאבים במפרק ובשרירי הלסת עלולים לכאוב ברמה של התעלפות ואיבוד הכרה. הסיבה לכך נובעת מתוך כך שהתחושה העצבית של מפרק הלסת ושל השרירים המפעילים את המפרק מגיעה דרך עצב המשולש trigeminal nerve שיוצא ישירות מתוך הגולגולת ומעביר אל המוח תשדורות מהפנים.

הכרת המבנה של הלסת

הלסת הינו מפרק מורכב שכולל את עצם הגולגולת שמלמעלה, את עצם הלסת התחתונה מלמטה, ואת הדסקית הסחוסית שנמצאת בתוך מפרק הלסת ומהווה מעין מתווך בין שני המשטחים הסחוסיים של המפרק. את המפרק מפעילים קבוצת שרירים שפועלים בסימולטניות כך שהם מאפשרים תנועה הרמונית בזמן הלעיסה, הדיבור, הפיהוק והשריקה.

מחלות שכוללות פגיעה בעצב הפנים

בנוסף לעצב התחושתי trigeminal nerve, נמצא גם עצב הפנים הוא העצב המוטורי שמפעיל את שרירי הפנים, תנועה מורכבת של שרירי הפנים לא תיתכן במידה וחלק מהשרירים נחלשו עקב פגיעה עצבית בזמן שיתוק עצב הפנים fascial palsy ובשמו המקצועי שיתוק עצב הפנים על שם בלס bell's palsy. בפגיעה מסוג זה נפגע עצב הפנים facial nerve שהוא העצב שמספרו עצב גולגלתי מספר 7, לעצב יש שלושה סעיפים העליון לכיוון המצח, האמצעי לכיוון האף והפה, והתחתון לכיוון הלסת התחתונה. פגיעה בעצב הפנים בצד אחד עלולה להיגרם עקב דלקת ויראלית או דלקת בקטריאלית שתגרום להתעבות הרקמה הרכה שעוטפת את העצב ועקב כך תגרום לחסימת הנקב שבגולגולת שדרכו יוצא העצב מתוך חלל הגולגולת בדרכו לעצבוב שרירי הפנים שמשתתפים בכל הבעות הפנים, חיוך, צחוק, בכי, ניפוח הפה, הרמת גבות, הזזת האף, הרמת האף לכיוון העניים ועוד עשרות תנועות שאנחנו מבצעים עם הפנים במהלך היום ובזמן השינה בלילה.

תרגילים להפעלת הפנים ולחיזוק שרירי הלסת

השריר החזק ביותר בגופנו כאשר אנחנו בודקים את חתך סיביו הוא שריר הלעיסה masseter muscle שריר זה מסוגל להחזיק אותנו באוויר וזאת ניתן לראות בזמן הלהטוטים שמבצעים הלוליינים בקרקס בזמן תרגילי הטרפז כאשר לוליין אחד תלוי בעזרת סגירת פיו על גבי חבל כשהוא נאחז בשרירי פיו של הלוליין השני, כנראה שכוח שרירי זה הינו שריד מתקופה שבני האדם היו נושכים זה את זה כדי להגן על עצמם מאויבים. שריר נוסף שמפעיל את מפרק הלסת הוא שריר הנשיפה buccinator muscle שריר זה מפותח מאד אצל המוזיקאים שמנגנים בכלי הנשיפה והמוכר ביותר דיזי גילספי שהתפרסם כשהוא נושף בחצוצרה, בנוסף אליהם ידועים כבעלי כושר נשיפה חזק הם מנפחי הזכוכית שהזדקקו לכח אדיר ועוצמת ריאות חזקות מאד.

תנועות מפרק הלסת

למפרק הלסת יש שימושים יום יומיים מגוונים מאד והם למעשה מופעלים על ידי קבוצות השרירים, תנועת מפרק הלסת ללעיסה, לפיהוק, להנעת הלסת קדימה ואחורה, מצד לצד מתבצעת על ידי שרירי הפנים שקשורים בהפעלת הפה.

בעיות פה ולסת

קיימות בעיות מגוונות במפרק הלסת בפרט ובפה בכלל. החל מחוסר איזון בפתיחת הפה, שינויים ועיוותים של הפה והפנים, חריקות שיניים תוך כדי שינה, חוסר סימטריה בכח של שרירי הלעיסה בין שני הצדדים. 

כאמור הפיזיותרפיה עשויה לעזור לחלק מהליקויים כגון שחיקת מפרק הלסת. כיווצים ומתח בשרירי העיסה, חוסר איזון בין חוליות הצוואר לבין מפרק הלסת הסמוך.

מה מייחד את מכון לפיזיותרפיה מאיר אפל - ארגופלוס

הניסיון הרב שנצבר במהלך 42 שנות עיסוקינו והטיפולים שהענקנו במכון הפיזיותרפיה  הפרטי שאנו מנהלים ועובדים בו.

ההשתלמויות והקורסים הרבים שעברנו בארץ ובחו"ל.

המכשור האלקטרו תרפיה החדיש והדיגיטלי שמשמ אותנו בטיפולים.

אנחנו מכון פיזיותרפיה פרטי ומוכרים ע"י כל חברות הביטוח, בנוסף לכך חברי כללית מושלם זכאים להחזרים לכל טיפול ובסך הכל זכאים להחזר עבור 24 טיפולים בשנה. תוכלו לקבל החזר או במסגרת המושלם או במסגרת ביטוח בריאות פרטי.

דוגמאות לתלונות של מטופלים שהמלצתי לתרגל

משה. ד. תאר מצב של נוקשות באזור מפרק הלסת קדמית לנקב השמיעה באוזן. הוא התלונן שכאשר הוא פותח את הפה הוא חש שכאילו השיניים תקועות באיזה סד גמיש שלא מאפשר לפתוח הרבה את הפה. 

שולמית. ג. דיווחה שכאשר היא מפהקת פיהוק רחב ובלתי נשלט היא מרגישה מתיחה חזקה באזור באוזן שמקרין לכיוון הפנים מלפנים. היא גם מרגישה סוג של חריקה עדינה מהמפרק.

עמית. ק. דיווח שהוא עובד כמנפח בלוים באירועים של ילדים. הוא עובד בשיטה הישנה של ניפוח עם הפה, ותמיד בסוף יום עבודה הוא חש כאבים ועייפות בפה שמתפרסים לכיוון האוזניים.

לשלושתם יעצתי שיגיעו להבקד במרפאתי ושאתאים להם טיפול שיכלול לשרירי הלעיסה, מפרק הלסת וחוליות הצוואר משום שכל המערכת הזו עובדת בשילוב ובהרמוניה. וכמובן שהדריך אותם בתרגול עצמאי בבית בנוסף לטיפול האישי והפרטני שיקבלו במרפאה.

תרגילים למפרק הלסת

את תרגילים צריך לבצע מול המראה, מומלץ לבצעם יחד עם אדם נוסף שידגים את הביצוע מאחר והמטופל לא מודע לליקויים שלו ולכן לא יודע מה ואיך לתקן בזמן ביצוע התרגילים.

תרגיל הנעה קדימה ואחורה: פיתחו את הפה ברווח של כסנטימטר אחד, והניעו את הלסת קדימה ואחורה, ניתן להיעזר במראה מהצד כך שתוכלו לראות את התנועה ולאיזה מרחק התקדמתם.

תרגיל פתיחה וסגירה של מפרק הלסת

גם במקרה זה עלינו להיעזר במראה, פיתחו בהדרגה את הפה מבלי לחוש כאב או חריקה מתוך מפרק הלסת, הפתיחה היא מלמטה ונגרמת מתוך שחרור הפה למצב רפיון הפה, כעת תפעילו את השרירים שאחראים דחיסת הפה כלפי מטה ואחורה שנקראים בשם כולל muscles of mastication והם בפעולה משולבת יבצעו פתיחה והרחקת הלסת התחתונה מהלסת העליונה ובכך לאפשר פתיחה רחבה של הפה לצורך נגיסה באוכל גדול.

תרגיל להנעת מפרק הלסת מצד לצד

גם כעת עליכם לבצע את התרגילים מול המראה, התנועה היא מצד לצד תוך כדי הנעת הלסת כאילו שאנחנו לועסים מסטיק מצד לצד,

תנועת ניפוח של שרירי הלסת

כאמור שריר הנשיפה שציינתי קודם במאמר חשוב מאד בכדי לרווח את משטחי הלסת האחד מהשני. אופן ביצוע התרגיל על ידי ניפוח מקסימלי של הפה אך ללא דחיסה של הלסתות אלא דווקא על ידי שחרור והרפיית הלסתות תוך כדי מילוי אויר ואי שחרור האוויר.

 

להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצורכי המטופלים שלנו.

לקריאת עוד מאמרים שקשורים במפרק הלסת היכנסו לקישורים הבאים:

הגורמים להופעת כאבים בלסת

איך שרירי הלסת והצוואר קשורים זה לזה

טיפולי פיזיותרפיה למפרק ולשרירי הלסת