מפרק הלסת
פיזיותרפיה למפרק הלסת T.M.J
תופעה של חריקות במפרק הלסת שמלווה בכאב ובתחושת נוקשות וכאב מתאפיינת בדרך כלל אצל אנשים בזמן אכילה, פיהוק ואף שינה בלילה. במהלך השינה נוטים חלק מהאנשים להדק לסתות ולבצע תנועת חיכוך של השיניים התחתונות בשיניים העליונות, פעולה זו פוגעת בזגוגית שהיא השכבה החיצונית של השן, שמגנה על השן ומונעת היווצרות סדקים וחורים. חיכוך של השיניים מפעיל לחצים גבוהים בתוך מפרק הלסת שהוא מפרק בין הלסת התחתונה לבין הלסת העליונה וביניהם נמצא מבנה אובלי בצורת דיסקית סחוסית שמיועד להשלים את התנועה בין משטחי המפרק וכן למנוע שחיקת הסחוס של משטחי המפרק הפנימיים.
למידע נוסף בנושא טיפול במפרק הלסת לחצו כאן
מהו מפרק הלסת?
מפרק הלסת Temporomandibular Joint הוא מפרק מורכב מאד שלמעשה פעיל בכל שעות היממה, בדיבור באכילה בפיהוק ובנשימה הכבדה, בנשיקה, בנגינה על כלי נשיפה.
עצם הפעלת הלסת בעזרת קבוצת שרירים חזקה גורם לעומס קשה על מפרק הלסת ועומס זה עשוי לגרום לגירוי חד או לגירוי מתמשך של מפרק הלסת.
מפרק הלסת בנוי משתי עצמות האחת היא עצם הלסת ובלועזית mandible bone שנעה בצורה צירית מול הצד השני שלה שהוא ממוקם משני צידי הגולגולת ובשמו הלועזי temporal bone, בין שתי העצמות ממוקמת דיסקית קטנה ועדינה שתפקידה לשמש כמתאם בין שתי העצמות, דיסקית זו עשויה מרקמת חומר סחוסית עדינה והיא נוטה להשחק ולהתפס בין שתי עצמות המפרק.
מפרק תקין נפתח למרווח של 40-45 מילימטרים בין השיניים הקדמיות, מפרק פגום עקב כאב, נוקשות או התערבות כירורגית נפתח לפעמים בין 5-20 מילימטרים בלבד שזו פתיחה שאיננה מאפשרת אכילה נורמלית, פיהוק רחב או נגיסה תקינה.
השרירים שמפעילים את מפרק הלסת מתחלקים לשרירים שאחראיים על סגירת הפה והידוק השיניים והעיקרי מבינהם הוא שריר ה- MASSETER, מדובר בשריר החזה ביותר בגופנו מבחינת החתך לכל סנטימטר מרובע של שריר כלומר אטם נשווה אותו לכל שריר אחר בגופינו הוא בעל יכולת ההידוק החזקה ביותר מבין כל שרירי הגוף והדוגמא הטובה ביותר היא היכולת של להטוטנים בקרקס להחזיק אחת את השני על ידי הידוק השיניים על גבי חבל ששני הלהטוטנים נוגסים בשני קצוות החבל ונשארים תלויים באויר. השרירים האחראיים על פתיחת הפה הם anterior digastric, muscle mylohyoid muscle , inferior head of lateral pterygoid muscle. כמו כן מפעילים את מפרק הלסת קבוצת שרירים שמבצעים תנועות כגון הנעת הלסת הקדמית קדימה ואחורה, הזזת הלסת לצד ימין ולצד שמאל ושילוב מופלא של כל קבוצות השרירים הללו יאפשר את תנועת הלעיסה שחיונית לנו כל כך במהלך הנגיסה, הלעיסה, הפיהוק, פתיחת הפה לצורך נשימה.
טיפולי פיזיותרפיה למפרק הלסת
פיזיותרפיה יכולה לעזור למפרק הלסת הן ככלי להפחתת כאבים והן ככלי להגדלת טווח התנועה בזמן פתיחת הפה.
בדיקת הפיזיותרפיה הראשונה שתתבצע על ידי פיזיותרפיסט שמתמחה בטיפולים במפרק הלסת חשובה מאד ועל פי תוצאותיה יוחלט מה הטיפול המתאים למטופל, למעלה מ- 70% מהצלחת הטיפול תלויים באיכות ובדיוק הבדיקה.
במהלך הבדיקה יתבקש המטופל לפתוח-לסגור, להחליק את הלסת התחתונה קדימה-אחורה ימינה-שמאלה. פיזיוטרפיסט יבצע מדידות מהו טווח התנועה, כמו כן ימשש המטפל את שרירי הפנים ויחפש טריגר פוינט trigger point בשרירי הלעיסה, שלב עיקרי של הבדיקה הוא בדיקת הצוואר, השרירים, המפרקים, הדיסקים הבין חוליתיים שקשורים גם הם למבנה המורכב של הלסת - הצוואר - הפנים שתמיד מתפקדים ביחד.
בהחלטה איזה טיפול מתאים לבעיה יתאים טיפול פיזיותרפיה שמטרתו לשפר טווחי תנועה ולהפחית כאבים.
במסגרת טיפולי הפיזיוטרפיה יתבצעו טיפולים ידניים manual mobilization לצד טיפולי אלקטרותראפיה מתאימים, המטפל יצייד את המטופל בתרגילים שיותאמו באופן אישי בכפוף לממצאי הבדשיקה והטיפול המתאים.
להבנת המבנה האנטומי המורכב של מפרק הלסת הקליקו על הסרטון הבא:
https://www.youtube.com/shorts/fGWyb2cFDdQ?feature=share
מה הן הסיבות והגורמים להופעת כאבים במפרק הלסת?
ניתוחי פה ולסת קוסמטיים לתיקון עיוותים וניתוחים תפקודיים לשינוי עמדת המפרק ולאחר שברים של עצמות הלסת, מחייבים קיבוע של המפרק לתקופת איחוי העצמות. לאחר הסרת הקיבוע המפרק לא יכול להיפתח באופן ספונטני וכאן יש צורך בהתערבות פיזיותרפיה מנואלית ידנית שתפתח בצורה איטית ולא כואבת את מפתח הפה. במקרים נוספים מעורבות בתאונת דרכים או תאונת עבודה או חבלה פיזית קשה עלולה לגרום לתזוזה או לפריקה או אף לשברים בעצמות הלסת התחתונה או בתוך מפרק הלסת עצמו. כמו כאן גם הטיפול השמרני יעזור למטופל להשיג פתיחה טובה יותר, כח סגירה ולעיסה והפחתת הכאבים בזמן הנעת והפעלת המפרק.
מקרים נוספים של טיפולי שיניים שחייבו את המטופל להישאר זמן רב כאשר פיו פעור לרווחה כגון טיפל ע"י שיננית, התאמת סדים, טיפולי שורש ארוכים, טיפולי אורתודונטיה ממושכים על הפעלת עומס על השיניים ובהמשך על מפרקי הלסת, גם הם עלולים ליצור כאב ומתיחה בתוך מפרקי הלסתות.
במקרים מסוימים לאחר התערבות כירורגית לאחר הסרת הסד המקבע תיווצר הגבלת תנועה ניכרת ואי יכולת הפעלה תקינה של מפרק הלסת בפיהוק, דיבור, אכילה.
תופעה זו של "חריקות שיניים" ניתנת לטיפול על ידי סד לילה מותאם אישית ובמקביל טיפול פיזיותרפיה להפחתת הלחץ התוך מפרקי ובנוסף טיפולי אולטראסאונד פיזיותרפיה שמיועד להרגיע את המפרק ולשחרר את עווית השריר muscle spasm שגורם לכאב ואף מגביר אל הלחץ הפנימי בפרק.
נכתב על ידי:
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו