כאבים במפרק האגודל

כאב במפרקי האגודלים בזמן שימוש בטלפון החכם

המחלה החדשה שרבות נכתב עליה היא מחלת שליחת ה- SMS, שנובעת מהקלדה בקצב מטורף ובמשך דקות ממושכות ללא הפסקה בשימוש באגודלים. דלקת במפרקי האגודל ובעקבותיהם הופעת כאבים במפרק האגודל נתגלתה בארצות הברית ונקראת בשם blackberry thumb symptoms, כלומר תסמונת אגודל בלקברי או אולי תסמונת הטלפון החכם. תופעה זו שכיחה בקרב ילדים, צעירים ומבוגרים רבים שמקלידים ושולחים מסרונים, ווטסאפים, אימלים מאות פעמים ביום. הובחן שהדלקת פוגעת במפרקי האגודל, בסחוסים התוך מפרקיים, בגידים שמפעילים את האגודל וברצועות שמייצבות את המפרקים.

אולם מעורבותו של האגודל בכל מיני תפקודים יום יומיים גרם לי להבין את מכניזם הפציעה שאיננה רק בזמן שימוש בטלפון הסלולרי.

במהלך 43 שנות עיסוקי במקצוע הפיזיותרפםיה פנו אלי אלפי מטופלים והתלוננו על כאבים באגודל, להלן מספר דוגמאות:

שושי. א אישב בת שישים ושלוש סיפרה לי שכאבי האגוד ביד ימין הופיעו בעקבות ההכנות לחינה של ביתה. היא עבדה במטבח כ- 11 שעות ברציפות בתנועות שחזרו על עצמן בחיתוך, כילוף רידוד בצק וכו',  בערב לא יכלה כבר להזיז את האגודל מהכאבים, למחרת בבוקר התעוררה עם נפיחות באגודל. היא פנתה לאורתופד שהמליץ על זריקת קורטיזון אך היא חוששת מההשפעות של הקורטיזון. המלצתי לשושי שתגיע למרפאתי, אבדוק בדיקה פיזיקאלית מקיפה של מפרקי האגודל וכף היד ואתאים לה טיפול שיעזור לה.

דרור. ש. פנה אלי כשהוא נשמע לחוץ מאד, הוא תאר מצב שבו בעקבות עבוד מאומצת כמתכנת וכמעצב גרפי, עבודה שמערבת שעות רבות בשימוש בעכבר החל לחוש כאבים בחיבור של האגודל לשורש כף היד, הוא התחיל לעבוד עם סד מיוחד שקנה בחנות לציוד אורתופדי. לדבריו הסד מגביל את תנועות האגודל ולכן מקשה עליו. וכשהוא מסיר את הסד הכאבים חוזרים מקדמותם. הסברתי לדרור שהסד מונע את החמרת הבעיה אך לא עוזר בריפוי המפרק, דרור שאל כיצד אוכל להקל עליו והסברתי לו שבאמצעות טיפול ידני, מיכשור אלקטרותראפי חבישות מקצועיות ותרגול אוכל לעזור לו.

רעות. א. התלוננה שהיא התחילה לחוש כאבים באגודל בעקבות חוג לסריגה ולאריגה שמחייב אחיזה מאומצת של המסרגה וכלי העבודה שקשורים בתחביבה החדש, היא חוששת להמשיך בחוג ושואלת את דעתי מה כדאי לעשות. הצעתי לה בשלב ראשון להקפיא את החוג, להגיע להבדק במרפאתי בכדי שאתאים לה טיפול. 

הבנת האנטומיה של כף היד לשם זיהוי כאבים במפרק האגודל

למה אנחנו מתכוונים כשאומרים מפרק האגודל, לאגודל שביד יש שלושה מפרקים ושלושתם פעילים בכל זמן שאנחנו מפעילים את האגודל. לכן, תחילה כדאי להכיר את האנטומיה של האגודל, בסיס האגודל נמצא באזור שורש כף היד במפרק מורכב מאד שנקרא carpometacarpal joint כלומר בין אחת מעצמות שורש כף היד trapezium bone לבין עצם המסרק הראשונה 1st metacarpal bone מפרק זה מאפשר תנועה של קירוב adduction האגודל אל האצבע השנייה, הרחקה abduction של האגודל מהאצבע השנייה, פשיטה אחורית extension של האגודל ביחס לייתר האצבעות, כיפוף קדימה flexion של האגודל בייחס לכל יתר האצבעות והתנועה הכי מורכבת של הבאת קצה האגודל אל כל קצוות האצבעות opposition of thumb, התנועה הזו מיחדת את כף היד של האדם מזו של הקוף שאינו מסוגל לבצע תנועה זו. 

המפרק השני של האגודל הוא metacarpophalangeal joint כלומר מפרק בין עצם המסרק של האגודל לבין עצם הגליל הראשונה. מפרק זה גם הוא משתתף בכל תנועות האגודל ולכן חשיבותו הרבה בעת תפקוד ובהפעלת האגודל. המפרק השלישי והמרוחק יותר הוא מפרק בין הגלילים של האגודל interphalangeal joint thumb מפרק זה מסוגל לבצע תנועת כיפוף ופשיטה ותנועה סיבובית קטנה ונלוות בכל פעם שמפעילים את האגודל. שלושת המפרקים הללו מיוצבים על ידי מערכת מורכבת של רצועות קטנטנות שמאפשרות מצד אחד למפרק לבצע תנועה בכיוונים המתוכננים לו ומאידך מייצבת ומונעת את פריקת המפרק ובעקבות זאת חיכוך והרס הסחוס התוך מפרקי שבתוך המפרקים.

אבחון כאבים במפרק האגודל

תחילה צריך לאבחן באיזה מבין שלושת המפרקים הנ"ל קיימת הבעיה, ניתן לאבחן על ידי בדיקה ידנית קלינית ובהמשך בדיה האם מדובר בבעיה במפרק עצמו או בגידים שמפעילים אותן. הבדיקה הבאה תכלול בדיקת טווחי תנועה והשוואתם עם המפרק המקביל ביד השנייה. ניתן להיעזר בצילום רנטגן פשוט של שתי כפות הידיים וצילום של האגודלים בזויות שונות בכדי לזהות שינויים מפרקיים במנח העצמות וכמובן להשוות ליד הבריאה.

מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות

בדיקת מפרקי האגודל

לאחר שזיהינו את המפרק הפגוע ,נבדוק איזה הן התנועות המוגבלות ובאיזה מהתנועה האקטיבית, הפאסיבית והתנועה הנלוות של מפרק האגודל accessory movements of thumb joint. נחפש באיזו מהתנועות הללו מופקים הכאבים והתלונות של המטופל, נבדוק את כח השרירים המפעילים את מפרקי האגודל ונשווה לאגודל הבריא.

לצפייה בסרטון המסביר את הסיבות לכאבים במפרק האגודל ולהבנת המבנה האנטומי שלו הקליקו על הסרטון הבא:


טיפולי פיזיותרפיה עקב כאבים במפרק האגודל

כעת לאחר שזיהינו את המפרק הפגוע מבין שלושת מפרקי האגודל ואת הרקמה הבעייתית האם מדובר בגידים משפעילים את האגודל, האם מדובר ברצועות שמייצבות את המפרק או האם מדובר במפרק עצמו, נחליט על סוג טיפולי הפיזיותרפיה המתאימים.

טיפולי פיזיותרפיה ידניים למפרקי האגודל כגון מוביליזציות לפי שיטת מייטלנד למפרקים maitland method physical therapy, או טיפול ידני על ידי טכניקת עיסוי עמוק רוחבי לפי שיטת סיריאקס deep transverse friction massage cyriax.

טיפולי פיזיותרפיה שכוללים שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מגוון כגון ultrasound therapy או גירויים חשמליים עמוקים interferential current therapy או גירויים חשמליים שטחיים transcutaneous electrical nerve stimulation. חימום עמוק על ידי אמבטיות פרפין או לחילופין אמבטיות מים קרים וקרח.

שימוש בחבישות לייצוב המפרקים במקרה שנזהה חופש תנועה ניכר.

שימוש בחבישות מסוג קניזיוטייפינג למפרקי האגודל ולשורש כף היד.

טיפולים תרופתיים וכירורגיים במקרה של כאבים במפרק האגודל

במצבים קיצוניים שבהם הטיפול השמרני שבוצע על ידי פיזיותרפיסט מוסמך ימליץ האורטופד על סדרה של תרופות נוגדות דלקות ואם לא יהיה שיפור אז הזרקות סטרואידיות לרקמה הפגועה שבאזור האגודל. במצבים קיצוניים שכל הטיפולים הללו לא עזרו ימליץ האורתופד על התערבות כירורגית.

להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים:

טיפולי פיזיותרפיה לתסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת דה קרווין של האגודל

פיזיותרפיה לתסמונת אגודל הדק