שחיקת סחוס בקרסול
המבנה המורכב של מפרק הקרסול מאפשר לנו לבצע מספר תנועות שהן הכרחיות מאד בכל הקשור בהליכה, ריצה, קפיצה וכל תנועה אחרת שמשלבת את העמסה על הקרסול כגון ריקוד, כפיפה של הברכיים והעמסה על הקרסוליים.
האנטומיה של מפרק הקרסול
מפרק הקרסול בנוי משלוש עצמות עיקריות, בצד הפנימי של השוק נמצאת עצם השוק ובלועזית שמה הוא ה - tibia bone זוהי עצם מאסיבית שנושאת את משקל הגוף, בצד החיצוני מצויה עצם השוקית ובלועזית ה -fibula bone שתי עצמות השוק הללו מתחברות עם העצם העליונה של שורש כף הרגל והיא עצם הטלוס talus bone ולכן המפרק שבין עצם הטלוס לבין עצם השוק הוא האזור הרחב שגם נושא את משקל הגוף שלנו. מפרק הקרסול מיוצב על ידי מערכת מורכבת של רצועות שתפקידן להדק את העצמות אחת אל השנייה ותוך כדי כך גם לאפשר תנועה במישור המתאים, כלומר מצד אחד הרצועות מהדקות את העצמות זו לזו ומצד שני מאפשרות תנועה בארבעה כיוונים והם: כפיפה כלפי מטה או פוינט כפי שהרקדנים קוראים לתנועה זו ובלועזית plantar flexion , התנועה ההפוכה היא פשיטה כלפי מעלה ובלועזית dorsi flexion כלומר הרמת הבהונות וכף הרגל כלפי מעלה. שתי תנועות נוספות נלוות הינן הטיית כף הרגל והבהונות כלפי פנים ובלועזית eversion והתנועה הרביעית היא תנועה של הטיית כף הרגל ובהונות הרחל כלפי חוץ ובלועזית inversion. ארבעת התנועות הללו חיוניות מאד בכל תנועה ופעילות של כף הרגל ופגיעה באחת מהן או בטווח התנועה של אחת מהן תגרום להליכה לא בתבנית ההליכה הנכונה ובעקבותיה עלולה לגרום להופעת שחיקת סחוס בקרסול. את התנועות הללו מבצעים קבוצות שרירי השוק הקדמיים, האחוריים החיצוניים והפנימיים.
את תנועת הפוינט ה - plantar flexion מתבצעת על ידי שריר התאומים gastrocnemius muscle, את תנועת הרמת הבהונות ה - dorsi flexion מבצע שירי השוק הקדמי ובלועזית ה- tibialis posterior muscle את תנועת ה- eversion מבצעים שרירי השוק החיצוניים ובלועזית ה -peroneus longus ו- peroneus brevis, את תנועת ה - inversion מבצע שריר השוק האחורי tibialis posterior muscle. כלומר כל אחת מהתנועות מתבצעת על ידי קבוצת שרירים אחרת וכך הקרסול נע לכל ארבעת כיווניו.
הסיבות לגרימת שחיקת סחוס בקרסול
קיימות מספר סיבות והן מתחלקות לגורם העודף משקל, גורם החבלה, גורם התורשה, גורם ההשפעה החיצונית, גורם מחלתי.
עודף משקל: מאחר ומפרק הקרסול נושא את משקל גופינו והוא משתתף בכל תנועות ותפקודי גופנו לכן ברור שעודף משקל גורם ללחץ מצטבר בתוך המפרק ויחד איתו התרופפות הרצועות המייצבות של הקרסול ומכך שהתוצאה המתבקשת הינה שחיקת סחוס בקרסול.
גורם חבלתי: תופעות של נקיעת קרסול חוזרת שבעקבותיה מפרק הקרסול נמתח, סיבים מקרוסקופיים של הרצועות נקרעים, הנפיחות של מפרק הקרסול גורמת להתרופפות הקפסולה שעוטפת ומייצבת את הקרסול ובהמשך מתחילה שחיקת סחוס בקרסול.
גורם התורשה: כל אחד מאתנו רכש מהוריו את מבנה כף הרגל אם מדובר בקשת גבוהה או שטוחה של כף הרגל, או אם מדובר בעיוותים שונים בעצמות כף הרגל ובעקבות זאת נוצרת שחיקה איטית של הסחוס ושינוי במנח כפות הרגליים והקרסוליים.
גורם ההשפעה החיצונית: או במילים אחרות מעצבי הנעליים אם מדובר בנעלי עקבים גבוהים שמעמיסים ומשנים את נשיאת המשקל על כפות הרגלים והמפרקי הקרסוליים, או הליכה על קפקפים ללא תמיכה מספקת, או שימוש בנעליים לא מתאימות ולא נוחות שגורמות לנו לשנות את תבנית ההליכה של הקרסול walking posture of ankle ובעקבות זאת תיווצר שחיקת סחוס בקרסול.
גורם מחלתי: לדוגמא עקב דלקות פרקים osteoarthritisאו בריחת סידן שתגרום להופעת osteoporosis או לשינויים ושחיקה ניוונית osteoartrosis כל אילו עלולות לזרז ולהגביר את שחיקת הסחוס בקרסול.
לצפייה בסרטון המסביר את הסיבות לשחיקת סחוס בקרסול היכנסו לכאן.
טיפול פיזיותרפיה עקב שחיקת סחוס בקרסול
בבואכם לפיזיותרפיסט שהוסמך ע"י משרד הבריאות תחילה הוא יבצע בדיקה לקרסול שתכלול תשאול ההיסטוריה של הבעיה, בדיקה קלינית של הקרסול כגון טווחי תנועה, יציבות הקרסול, כח השרירים, משוש המפרקים, יצפה בהדמיות שתביאו אתכם, ואז יחליט מה הטיפול הדרוש שיכלול טיפול ידני, טיפול באמצעות מכשור אלקטרו תרפיה ותרגול שתבצעו במרפאה ובבית. בנוסף ימליץ על עזרים חיצוניים.
לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בבעיות קרסוליים היכנסו לקשורים הבאים: