מורטון נוירומה כאב בכרית כף הרגל
הופעת כאבים בכרית כף הרגל שמתחילה באופן פתאומי ומתגברת עד למצב של אי יכולת לדרוך על כף הרגל מוכרת בשם מורטון נוירומה ובלועזית morton's neuroma כלומר הנוירומה ע"ש מורטון.
איך נגרמת ומה הסיבות להיווצרות הנוירומה ע"ש מורטון.
הסיבה איננה ברורה והערכה הינה עקב לחץ נקודתי שמופעל על העצב שעובר בין הבוהן השלישית לבין הבוהן הרביעית. בתחילה יתכן שתלונות המטופל תהיינה שהוא חש בנימול ועקצוץ באזור הכרית של הבהונות שהתפשט לכיוון הבהונות השלישי והרביעי ובהמשך הנימול הפך לכאב חד וטורדני בכל עת שהמטופל ניסה להניח את כובד משקלו על הבהונות.
לדעת המומחים יתכן והסיבה להיווצרות המורטון נוירומה הינה עקב לחץ שמופעל על האזור בזמן הליכה על עקבים או עקב הליכה על נעלים לא נוחות שגורמות לנשיאת משקל לא מאוזנת או עקב שינויים בכף הרגל כגון רגל שטוחה – פלטפוס או רגל בעלת קשת גבוהה אולפוס. הסטטיסטיקה המצביעה על כך שיותר נשים מאשר גברים סובלים מהתופעה ושיותר ספורטאים יסבלו מהנוירומה ע"ש מורטון מאשר לא ספורטאים.
הסיבות האנטומיות שבגללן תיווצר מורטון נוירומה כאב בכרית כף הרגל
עקב עיבוי האזור שבו נמצאים העצבים lateral plantar nerve ו- medial plantar nerve כתוצאה מלחץ שמופעל על האזור ולכן הרצועות הרבות שמצויות בין שתי הבהונות נוטות להתעבות ולהגביר את הלחץ על העצבים הללו ועקב כף נוצרת הדלקת בעצבים אילו והמשך מופיע הנימול ואז הכאב המקומי.
המורטון נוירומה נקרא גם בשמות נוספים כגון morton's metatarsalgia כלומר כאבים בעצמות כף הרגל ע"ש מורטון. או בשם morton's neuralgia לחץ על העצבים ע"ש מורטון. או בשם intermetatarsal neuroma שהפרוש הוא לחץ על העצבים הבין גליליים של כף הרגל. כלומר אותה הגברת בשינוי אדרת, אותם סימנים וסימפטומים שנגרמים באותו אזור אנטומי.
אבחון נוירומה ע"ש מורטון
האבחון יתבצע ע"י הפיזיותרפיסט בעזרת תשאולו לגבי ההיסטוריה של החולה, האם התופעה התחילה בעקבות הגברת הפעילות הספורטיבית האם התלונות שלך הופיעו והתגברו בעקבות החלפת הנעליים לנעליים עם עקבים גבוהים שחייבו אותך לעמוד במשך שעות רבות כשהלחץ על כרית כף הרגל התגבר והתעצם. בהמשף נבצע בדיקה קלינית של הפעלת לחץ ישיר על העצב המודלק ונפיק כאב חד ורלוונטי תגובה זו נקראת בשם הסימן ע"ש מולדר mulder’s sign. בדיקה נוספת היא הבדיקה ע"ש גאוטרס gauthers Test שמתבצעת ע"י לחץ משני צידי כף הרגל על עצמות המסרק בכף הרגל והשוואת התחושה של המטופל בין שתי הרגליים.
ניתן גם לבצע הדמיה של אולטרה סאונד ממוקד על המרווח שבין עצמות המסרק בשלישי והרביעי שידגים לחץ על העצבים בנקודה זו.
הטיפולים המומלצים למורטון נוירומה
כפי שהוסבר עד כה הסיבה להיווצרות מורטון נוירומה כאב בכרית כף הרגל
הינה התעבות ולחץ על העצבים שבין הבהונות. ולכן הניסיון לשחרר את הלחץ הוא או חיצוני בעזרת פיזיותרפיה, גלי הלם, או בעזרת התאמת מדרסים שיסיטו את הלחץ בזמן הדריכה על כריות כף הרגל. או טיפול פולשני של הזרקות סטרואידים ועד לניתוח לשחרור הלחץ המופעל על העצבים.
גלי הלם ופיזיותרפיה לנוירומה ע"ש מורטון
הטיפול יתבצע כאמור לאחר האבחון, מטרת הטיפול להפחית את הלחץ שמופעל על העצבים וזאת בניסיון להפחית את העיבוי של הרקמות על העצבים המודלקים. הטיפול בעזרת גלי הלם מסוג רדיאליים של חברת מדיספק מבוצע אחת לשבוע ובנוסף לו נבצע גם טיפול אולטרה סאונד מקומי לאזור המודלק. הסטטיסטיקה מראה שסדרת טיפולים של 3 – 12 טיפולים עשויה להקל ואף לפתור את בעיית הדלקת הנקודתית.
ברור שבנוסף לטיפול הגלי הלם ולפיזיותרפיה מומלץ שהמטופל יפחית את המשקל המופעל על כף הרגל אם ע"י דיאטה ואם בעזרת ששימוש בעזרים כגון קביים או הליכון, החלפת הנעלים לנעלים בעלות אימום רחב שיאפשר הפחתת הלחץ על הבהונות. להפחית שימוש בנעלי עקבים שבהן הלחץ הישיר על כריות כף הרגל הוא גבוה מהמותר. כמו כן מומלץ להשתמש במדרסים וגם תרופות אנטי דלקתיות מסוג NSAID.
נכתב על ידי
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בבעיות בכף הרגל היכנסו לקישורים הבאים:
הטיפול המומלץ בדורבן העקב
הדרך למנוע נקעים חוזרים בקרסול
אבחון וטיפול בדלקת בכף הרגל