שבר בקרסול - זמן החלמה
שבר בקרסול יכול להיות שבר בעל מספר רב של מאפיינים. האם מדובר בשבר תוך מפרקי שפגע גם במשטחים התוך מפרקיים כלומר בסחוס שבתוך הפרק או אולי בעצם החיצונית שלא עוברת בקו הפנימי של המפרק. או האם השבר בקרסול כולל עצם אחת לדוגמא הפטישון החיצוני ובשמו הלועזי - lateral malleolus fracture שהיא העצם החיצונית של השוק שנקראת בשם השוקית ובלועזית ה - fibula bone והיא בונה את מפרק הקרסול ושאיננה עצם נושאת משקל, או האם מדובר בעצם הפנימית שבונה את הקרסול והיא עצם השוק ובלועזית ה - tibia bone והשוק היא עצם גדולה נושאת משקל, שבר של השוק בקצה הפנימי של מפרק הקרסול נקרא בלועזית בשם lateral malleolus fracture. יתכן מצב ששתי העצמות נשברו באזור הקרסול ובמקרה זה השבר נקרא בשם bimalleolar fracture וכן קיים מצב שבו בנוסף לשני השברים אנו מבחינים בצילום הרנטגן שבר קטן של הזיז האחורי שבעצם השוק, במקרה זה מדובר בשבר בשלושה מקומות והוא יקרא בשם trimalleolar fracture. כלומר אנו מדברים כאן על שלושה סוגים שונים של שברים באותו מפרק ובכל אחד מהם ההחלמה תהיה שונה באורכה, במורכבותה, במגבלות שיוטלו על החולה.
צפו בסרטון המדגים את סוגי השברים בקרסול:
צורות קיבוע שברים בקרסול
כשאני נשאל שבר בקרסול זמן החלמה אני מתייחס גם לשאלה האם בנוסף למורכבות השבר מבחינת העצמות שהיו מעורבות בשבירה או האם השבר הוא תוך מפרקי או חוץ מפרקי נשאלת השאלה האם האורתופדים החליטו לקבע את הקרסול בגבס, או במגף שמאפשר דריכה חלקית או האם הוחלט על ניתוח שכלל קיבועים בעזרת פלטות, ברגים וחוטים. כלומר כאשר אני מנסה לחשב את זמן ההחלמה כל הגורמים הללו נלקחים בחישוב הזמן.
בכל מקרה זמן ההחלמה כולל גם את משך הזמן של איחוי העצם, גם את זמן ההחלמה מהתפרים החיצוניים שנעשו במהלך הניתוח והכי חשוב את זמן השיקום שהתבצע על ידי הפיזיותרפיסט המטפל – מיומנותו, ניסיונו המקצועי, שנות הוותק שלו במקצוע, והמכשור העומד לרשותו במהלך השיקום. כמו כן חשובה המוטיבציה של המטופל לשתף פעולה בתרגול היומיומי שיקבל מהפיזיותרפיסט לבצע הן במכון הפיזיותרפיה והן בבית.
מוזמנים להתקשר בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות
שבר בקרסול זמן החלמה מההיבט הפיזיותרפי
שלב השיקום של הפיזיותרפיה מתחיל כאשר המטופל יוצא מחדר האורתופד מבלי לעבור ניתוח עם גבס וקביים, או לחילופין אם המטופל יוצא מחדר הניתוח לאחר שעבר ניתוח לקיבוע חלקי העצם השבורים ובידו דף המלצות והנחיות לדריכה הלקית, הפיזיותרפיסט יכוון את הקביים ויתאים אותן לגובה המטופל וידריך את המטופל כיצד לא לפגוע בשורש כף היד ובעצבים וכלי הדם שעוברים בתוך בית השחי.
השלב הבא יתחיל לאחר הורדת הגבס, בבואכם למכון הפיזיותרפיה הביאו עמכם את סיכום חדר הניתוח, את צילומי הרנטגן שבוצעו לפני הניתוח, אחרי הניתוח ומיד בביקורת האחרונה כשהוחלט שניתן להוריד את הגבס ולהתחיל בשיקום. הפיזיותרפיסט יבדוק את הקרסול וישווה בין שתי הרגליים את טווחי התנועה הרבים של הקרסול, הברך, ומפרקי כף הרגל. כמו כן נבדוק את כח השרירים ונזהה דלדול שרירים בשריר השוק וכף הרגל.
לפי ממצאי הבדיקה הראשונה יחליט הפיזיותרפיסט על מרכיבי הטיפול שהם רבים ומגוונים החל מעיסויים להורדת הנפיחות, תנועות פאסיביות להפעלת המפרקים של הקרסול וכף הרגל. הפיזיותרפיסט ידריך את המטופל איזה תרגילים עליו לבצע במכון הפיזיותרפיה לשיפור הגמישות, לחיזוק כח השרירים ולהתחלה הדרגתית לנשיאת משקל, במידה ולא הייתה התערבות כירורגית ללא קיבועים מתכתיים נוכל להשתמש במכשור אלקטרו תרפיה מגוון כגון גירויים חשמליים שונים, כגון שימוש במכשור האולטראסאונד שיעזרו לנו לטפל בהצטברות הנוזלים בקרסול.
כאשר נגיע לנשיאת משקל מלאה נדריך את המטופל לחיזוק התחושה העמוקה על ידי תרגילים להגברת תחושה עמוקה proprioception exercises. נלמד דריכה מלאה, עלייה וירידה במדרגות דילוגים, קפיצות ואפילו עד לריצה מתוך כוונה לחזור לתפקוד מלא כפי שהיה ביום שלפני השבר.
בשלב הבא נדריך את המטופל לפי גילו לחזרה מלאה לתפקוד יומיומי מלא אם בפעילות הרגילה בעבודה ובבית, הן בחזרה לתפקוד ספורטיבי לפי סוגי הספורט הרגילים שהיה מורגל בהם לפני השבר.
להשארת פרטים: לחצו כאן
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
קריאת מאמרים נוספים העוסקים בשאלת שבר בקרסול זמן החלמה בסוגי שברים, בחבלות בקרסוליים, בנקעים בקרסוליים וכו' היכנסו לקישורים הבאים: