תרגילים לחיזוק הקרסול לאחר נקע

נקעים בקרסול עלולים להיגרם מסתם מעידה ברחוב כתוצאה מהחלקה או מכניסה לתוך שקע במדרכה, המתיחה שנגרמה בזמן הנקע תביא בעקבותיה כאב חריף בצידו החיצוני של הקרסול, כאב וצליעה בכל ניסיון לדרוך על רגל ללא תמיכה חיצונית ותחושת נוקשות בקרסול. נקיעת קרסול גם עלולה להיגרם גם בזמן פעילות גופנית כגון משחק כדור סל או משחק טניס ובקרה זה החבלה תהיה עוצמתית יותר מאחר ובנוסף למכניזם של המתיחה יופעל משקל הגוף על הרגל עקב קפיצה מגובה ולכן הנזק הצפוי עלול להיות גדול יותר.

האנטומיה של מפרק הקרסול

בכדי להבין כיצד נגרם הנקע עלינו להכיר את המבנה האנטומי של מפרק הקרסול, את העצמות, הרצועות המייצבות והשרירים הפעילים, הבנת המבנה המורכב תקל עלינו בבחירת תרגילים לחיזוק הקרסול לאחר נקע. הקרסול מורכב משתי עצמות השוק שהן עצם השוק tibia bone שהיא העצם בצד הפנימי של השוק והיא העצם המסיבית שעליה נשען הגוף, העצם השנייה היא העצם החיצונית ובשמה העברי עצם השוקית ובלועזית fibula bone עצם זו דקה מאד ונמצאת בצידה החיצוני של השוק, שתי העצמות הללו מתחברות עם העצם העליונה ה- talus bone של עצמות שורש כף הרגל ובלועזית metatarsals bones. מפרק הקרסול ובלועזית ankle joint שבנוי כאמור משלושת העצמות הללו מיוצב על ידי מערכת רצועות מורכבת שתפקידה לאפשר את התנועות הקרסול מצד אחד ומצד שני תפקיד הרצועות לייצב את הקרסול ולמנוע פריקה ונקיעה של מפרק הקרסול. מערכת רצועות הקרסול מורכבת משלושת הרצועות הבאות: מלפנים רצועת ה- ATFL anterior talofibular ligament  מהצד נמצאת הרצועה הצידית ובשמה הלועזי -  CFL calcaneofibular ligament ובצד האחורי של הקרסול נמצאת רצועת ה- PTFL posterior talofibular ligament.

התנועות של הקרסול

תנועת הקרסול בכיוון של כפיפה אחורית dorsiflexion ותנועה של כפיפה קדמית plantar flexion כפי שנקראת אצל הרקדנים "פוינטס" בנוסף קיימת תנועה קטנה של הטיה פנימית ובלועזית inversion ותנועה קטנטונת של הטיה חיצונית שנקראת בלועזית eversion שתי התנועות הנלוות הללו מאפשרות את התנועה של הקרסול מאחר ואנחנו צועדים על גבי משטחים משופעים ולא מאוזנים ולכן בכל זמן שבו אנחנו מעמיסים את משקל גופנו על כף הרגל התנועות הללו מאפשרות לקרסול להתאים את עצמו למשטח הרצפה.

המכניזם של הנקע בקרסול

בזמן המעידה כאשר הקרסול מסתובב פנימה בתנועה הקרנה שתוארה כהטיה פנימית –inversion נמתחת הרצועה החיצונית CFL calcaneofibular ligament וכן נמתחת הרצועה האחורית PTFL posterior talofibular ligament של הקרסול עקב כך נוצרים קרעים מיקרוסקופיים של סיבי הרצועה, במצבים קשים יותר של מתיחה עלולים אף להיווצר תהליכים של התנתקות סיבי הרצועה מעטיפת העצם שאליה מתחברת הרצועה במקרים אלה נזהה בנוסף לכאבים חדים גם שטף דם בצדו החיצוני התחתון של הקרסול וכן נפיחות ובצקת סביב מפרק הקרסול וכף הרגל.

טיפולי פיזיותרפיה לקרסול לאחר נקע

לשם קביעת איזה תרגילים לחיזוק הקרסול לאחר נקע נתאים למטופל תחילה צריך לבדוק איזו רקמה נפגעה בקרסול האם יש נפיחות, שטף דם, חוסר יציבות, חולשת שרירים, ירידה בתחושה השטחית, פגיעה בתחושה העמוקה, איבוד טווחי תנועה של הקרסול ועוד סימנים חשובים לצורך תכנון תכנית התרגילים. לשם כך מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות בעל התמחות מיוחדת בטיפול בפציעות ספורט. התאמת התרגילים לפעמים תהיה בתוספת לטיפולי פיזיותרפיה ידניים ובשימוש במכשור אלקטרו תרפיה מתאים ספציפית לנזק שנגרם ולסוג הרקמה המעורבת. כמו כן מומלץ בשלב הראשון לאחר הנקיעה כשהקרסול נפוח, רגיש ועם שתף דם להתחיל בפרוטוקול RICE שמיועד לזרז את תהליך ההחלמה והשיקום המאוחר יותר לאחר מכן.

תרגילים לחיזוק הקרסול לאחר נקע

הדגש על התרגילים הינו במספר מישורים: הגדלת טווחי תנועת הקרסול, שיפור התחושה העמוקה של הגופיפים שבתוך רצועות הקרסול golgi tendon fibers וחיזוק שרירי השוק הקדמיים ובלועזית - tibialis anterior, חיזוק שרירי הקרסול האחוריים שנקראים שרירי התאומים ובלועזית gastrocnemius muscle וחיזוק שרירי השוק החיצוניים הידועים בשמם כשרירים הפירונאליים peroneal muscle. חיזוק השרירים ייתן מענה חלופי ליציבות הקרסול עקב הקרעים המקרוסקופיים בסיבי הרצועות וכן הפגיעה ב golgi tendon fibers.

צפו בסרטון המדגים תרגילים לחיזוק הקרסול לאחר נקע:


לקריאת מאמרים נוספים בתחום פיזיותרפיה לפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים:

כיצד לטפל במתיחת שריר הירך הקדמי – הארבעה ראשים

שיקום לאחר ניתוח שיזור רצועה צולבת בברך

טיפול במרפק טניס