ארגונומיה ומחשב
תכנון מעטפת עבודה בסביבת המחשב על פי עקרונות ארגונומיה
כפיזיותרפיסט ויועץ ארגונומי, רבים פונים אלי ושואלים "האם קיימת מקלדת ארגונומית מומלצת". התשובה לשאלה פשוטה זו מורכבת מאד.
הקלדתי בגוגל את צמד המילים Ergonomics Keyboard וקבלתי כמיליון קישורים וכמאה וחמישים אלף צילומים רלבנטיים לשאלה שנשאלה.
מתוך ניסיון לחקור את הנושא מהיבט ארגונומיה , מהיבט עיצובי ומההיבט הפיזיותרפי בריאותי, בהכירי את הליקויים הגופניים ואת תלונות מטופלי שנובעות מעבודה ממושכת מול המחשב הגעתי להבנה שבהקלדה על המקלדת אנו מאמצים את השכמות, הכתפיים, המרפקים, האמות, שורש כף היד והאצבעות. העומס והמאמץ הנדרשים מרקמות הגוף באיברים הללו רב החל מהגידים, המפרקים, השרירים, הרצועות ויתר הרקמות הרכות שמופעלות במהלך ההקלדה.
לכן הגעתי למסקנה שבעיצוב המקלדת עלינו לשקול מינימום עומסים על רקמות אלו.
המקלדת המותאמת לארגונומיה של המשתמש, צריכה להיות מפוצלת לשני חצאים ונמקם אותה על השולחן לפי רוחב גופנו כך שניצור תנוחה שבה הכתפיים לא תהינה מכונסות וגם לא בהרחקה רבה מידי. המקלדת תהיה מסובבת בזוית כלפי פנימה כך שתיווצר המשכיות לקו דמיוני אמצעי שעובר בין האצבע האמצעית [אצבע מס' 3] ואחורה לכוון האמה כלומר שלא תיווצר זווית בין שורש כף היד לבין האמה והאצבעות.
שורש כף היד תיתמך על גבי תמיכת ג'ל רכה בכדי להמעיט את הלחצים המופעלים על העצבים וכלי הדם שעוברים בה לכוון האצבעות בכך נמנע מתסמונת "התעלה הקארפלית"[Carpal Tunnel Syndrome]. כל המקשים במקלדת ארגונומית יהיו מוטים קדימה כלפי מטה ובכך ימנעו את הצורך הנדרש מהאצבעות ומשורש כף היד להיות מורמים מעלה תנוחה שמאמצת את שרירי האמה שאחראים על פשיטה אחורית של שורש כף היד ובהמשך לדלקות חוזרות באמה שמוגדרות כתסמונת "מרפק טניס" [Tennis Elbow]. ע"י תנוחה זו תתאפשר הקלדה חופשית של האצבעות מבלי לאמץ את שרירי האמה באחיזת האצבעות ושורש כף היד בפשיטה אחורית מתמשכת.
איך נמנע נזקים במהלך ההקלדה
במהלך "הקלדה עיוורת" ומהירה אנו מבצעים אלפי הקשות בשעה, הקשות אלו יוצרות עומסים מצטברים על מפרקי האצבעות וסחוסי שורש כף היד וכן מופעל מתח רב על גידי האצבעות ושרירי כף היד והאמה. בכדי למנוע עומסים אלו עלינו להקפיד על תנוחת הרפיה מלאה של אמות הידיים על משטח השולחן, אם שולחן אינו עמוק מספיק ולא מאפשר את הנחת האמות על השולחן נתמוך את אמות הידיים על משטחי ידיות הכסא ונביא אותם לגובה זהה למשטח השולחן, כך תיווצר המשכיות בין השולחן לבין הידיות. במהלך ההקלדה הקישו בעדינות על המקשים ועל תזעזעו את כריות האצבעות בחבטות נמרצות. דמיינו לעצמכם פסנתרן שמנגן נעימה רגועה מתמשכת ולא יצירה סוערת מלאה בתנועות גוף נמרצות ובחבטות מלוות ברגשנות ובאמוציות שמועברות מהרגש אל הקלידים.
לקביעת יעוץ ארגונומיה לחצו על צור קשר