פיזיותרפיה לאחר שבר במרפק
מפרק המרפק מורכב משלוש עצמות, העצם העליונה שמתחילה במפרק הכתף היא עצם הזרוע humerus שמתחברת במפרק המרפק לשתי עצמות האמה החישור והגומד radius & ulna. מפרק המרפק הינו מפרק מאד רגיש לכל חבלה, מתיחה ובוודאי לשבר של אחת או יותר מהעצמות שיוצרות את המרפק.
באילו מצבים המרפק עלול להישבר?
למרות שמדובר במפרק מורכב ועדין, המרפק יכול לעמוד בעומסים גבוהים כגון הרמת משקלים כבדים, בלימת נפילות פתאומיות, תלייה בזמן ספורט טיפוס על קירות, טיפוס בעזרת חבלים וכו'. הנטייה של המרפק להישבר קורת בזמן חבלות ישירות כגון נפילה על המרפק ישירות או בלימת נפילה בעזרת כפות הידיים כך שעוצמת המכה עוברת דרך כך היד אל עצמות האמה ופוגעות במרפק. בחלק מהמקרים קיימת בנוסף לשבירה גם פריקה של עצמות המפרק dislocated elbow כלומר התנתקות והשתחררות העצם מתוך המפרק ובנוסף לפעולת הקיבוע הניתוחי צריך יהיה להחזיר את המפרק למקומו elbow reduction.
המורכבות התנועתית של המרפק
המרפק יכול לבצע תנועות בכיוון כיפוף ויישור, וכן תנועה של סיבוב על ציר האורך שנקראות סופינציה supination ופרונציה pronation. תנועות המרפק מאפשרות לנו לבצע תנועות חיוניות בכל תפקודי היום יום שלנו מאכילה, הקלדה, פתיחת מפתח הדלת, סגירת החזיה מאחורנית, ניגוב האחוריים שלנו ועוד מאות תפקודים יומיומיים שהם חיוניים כל כך ובלעדיהם לא נוכל לתפקד כראוי. תנועות הסיבוב סופינציה ופרונציה משתלבות יחד עם תנועות הסיבוב של שורש כף היד ובהמשך התפקוד של כף היד והאצבעות.
סוגי שברים במרפק
קיימים שני סוגים עיקריים של שברים כשהקבוצה הראשונה והמורכבת יותר שזמן ההחלמה והשיקום שלה ארוך יותר והיא קבוצת השברים התוך מפרקיים, כלומר שברים שקורים בתוך המפרק ושפוגעים ברקמת הסחוס התוך מפרקי. לאומתם קיימת קבוצת השברים החוץ מפרקיים שכוללת את שלושת העצמות שמרכיבות את המפרק, השברים אינם תוך מפרקיים אלא חוץ מפרקיים בשליש הקרוב למפרק והם יכולים להיות מעורבים עם שבר תלישה של הגידים והרצועות שמתחברים בסמוך ומסביב למפרק המרפק.
ניתוחים לקיבוע שברים במרפק
מאחר והנטייה של מפרק המרפק לפתח נוקשות והגבלת תנועה ניכרת ומידית הנטייה של המנתחים לקבע את השבר בעזרת ברגים, פלטות, חוטי קשירה ואף במקרה הצורך במצבים של שברים מורכבים תוך מפרקיים יעדיפו המנתחים להשתיל מפרק מלאכותי במקום חלק המפרק שנשבר. מטרת הקיבוע לאפשר התחלת תנועתיות מהירה בעזרת טיפולי פיזיותרפיה מאחר וקיבוע של גבס לא יאפשר זאת ועקב כך יפתח המטופל נוקשות והגבלות תנועה שהשחרור שלהם יהיה ממושך ומלווה בכאבים קשים מאד.
פיזיותרפיה לאחר שבר במרפק
כאמור ברוב המקרים יעדיפו הכירורגים לנתח את השברים ולקבע אותם בכדי שנתחיל מיד להפעיל את המרפק. לכן מומלץ להתחיל בפיזיותרפיה לאחר יומיים בכדי שלא תיווצר הגבלת תנועה והדבקות סביב המפרק.
כשתגיעו לפיזיותרפיסט תחילה הוא ישאל אתכם שאלות רבות שקשורות בבריאות הכללית שלכם, איך קרה אירוע השבירה. ואז יקרא את סיכום חדר הניתוח בכדי להבין באיזו טכניקה השתמש המנתח, האם ביצע קיבוע בעזרת מסמר תוך לשדי intra medulary nail או השתמש בפלטה ובברגים והאם חיבר עם חוטים להידוק מסוג kirsner wire האם השתיל חלק מלאכותי של המפרק. כעת יצפה הפיזיותרפיסט בצילומי רנטגן או בבדיקת הדמיה מסוג CT שתביאו אתכם לבדיקה.
בשלב הבא יבצע הפיזיותרפיסט בדיקת טווחי תנועה אקטיביים ופאסיביים של המרפק, הכתף, שורש כף היד, כף היד והאצבעות. הפיזיותרפיסט יבדוק את כח השרירים של כל שרירי הגפה הפגועה וישווה לכח השרירים של הגפה הבריאה וכמובן ירשום בתיק האישי של המטופל את כל ממצאי הבדיקה
כעת לאחר שלמד והבין מה קרה למרפק שלכם יתכנן את סדרת הטיפולים שיכללו הפעלה פסיבית של משטחי המפרק, הפעלה אקטיבית, הדרכה של המטופל בתרגול עצמי בבית בכדי לשמור על הטווחים שהושגו בטיפול עצמו.
טכניקות לטיפול במרפק
הטכניקות רבות ומגוונות וכוללות מוביליזציות פאסיביות לפי שיטת מייטלנד James Maitland שיטות טיפול לפי תפיסת מאליגן Maligen שימוש בגישה הטיפולית של סיריאקס Cyriax physiotherapy שיטות טיפול אילו נלמדות בחו"ל בהתמחויות מקצועיות ייחודיות. ההחלטה איזו טכניקה יבצע הפיזיותרפיסט בטיפול לאחר שבר במרפק נתונה בידיו של המטפל ומתבססת על ניסיונו הקליני בטיפולים למרפק.
איזה טיפול תקבלו במרפאתנו?
צוות המרפאה שלנו מתמחה בשיקום לאחר שברים והוא בעל ניסיון עשיר בטיפולים מנואליים כפי שתוארו.
לקריאת מאמרים נוספים שקשורים במרפק היכנסו לקישורים הבאים: