מפרק המרפק
כאבים וליקויים
המרפק בנוי משלוש עצמות: מלמעלה עצם הזרוע שמתחילה ממפרק הכתף ומשתי עצמות האמה ה-Ulna וה- Radius. שלושת העצמות שיוצרות את מפרק המרפק פועלות בהרמוניה בתנועות הכפיפה, הפשיטה, סיבוב האמה וכף היד כלפי מעלה שהיא תנועת Supination ותנועת הפניית כף היד כלפי מטה שהיא תנועת Pronation.
למידע נוסף בנושא מפרק המרפק לחצו כאן
שלושת עצמות המרפק מיוצבות ע"י מערכת רצועות מורכבת שמאפשרת תנועה הרמונית מצד אחד ומונעת פריקה לכיוונים לא רצויים מצד שני. אל זיזי העצמות מתחברים שרירים שתפקידם להפעיל ולבצע את התנועות בכיוונים הנ"ל. אל הזיז של העצם החיצונית מתחברים קבוצות השרירים שתפקידם לבצע פשיטה אחורית של שורש כף היד הזיז נקרא Lateral Epicondyle והדלקת שמופיעה בו נקראת Tennis Elbow ובעברית בשם מרפק טניס ובשמה הרפואי Lateral Epicondylitis. הזיז הפנימי של הזרוע Medial Epicondyle אליו מתחברים קבוצת גידי השרירים המכופפים שמבצעים כפיפה של שורש כף היד, הדלקת בזיז הפנימי קרויה באנגלית בשם Golf Elbow ובעברית נקראת מרפק גולף ובלעז Medial Epicondylitis
במרפאתנו ניתן לטפל בליקויים במרפק מסוג מרפק טניס ומרפק גולף.
חבלות ישירות כגון נפילה ושברים בתוך ומחוץ למרפק מחייבים ניתוח וקיבוע בעזרת פלטות וברגים. לאחר הניתוח יתחיל המטופל בסדרת טיפולי פיזיותרפיה לשם חידוש תנועת המרפק, הורדת נפיחות, הקלה בכאבים וחיזוק שרירי הגפה העליונה.
המרפק הינו המפרק בעל הנטייה להגבלת תנועה ונוקשות הכי גבוה בגוף ולכן נדרשת הפעלה פאסיבי ואקטיבית זהירות מאד מתוח חשש להיווצרות נוקשות תוך מפרקית שעלולה לא להשתחרר לעולם.
בגלל מורכבות המפרק ותנועותיו הרבות, כל הגבלת תנועה באחת מתוך ארבעת הכיוונים: פשיטה, כפיפה, סיבוב חיצוני וסיבוב פנימי, עלולה לפגום בתפקוד כל היד מאחר והמרפק מחבר בין כף היד לבין הכתף ותנועה הרמונית בין כל המפרקים נחוצה לתפקוד יום יומי כגון כתיבה, הקלדה, נהיגה ואף אכילה.
הבנת האנטומיה, הפיזיולוגיה והכרת הקינזיולוגיה של מורכבות תנועת המרפק חיונית מאד לשם ביצוע אבחון הליקויים וזיהוי גורם הכאב והגבלות התנועה. אבחון מדויק תלוי בבקיעות הפיזיותרפיסט באנטומיה בפיזיולוגיה ובקינזיולוגיה של המרפק ומכאן גם שהתאמת והצלחת הפיזיותרפיה תלויים במיומנותו ובניסיון הקליני הנרחב של הפיזיותרפיסט.
במהלך עשרות שנות פעילות המרפאות שלנו פנו אלינו מאות מטופלים שהתלוננו על בעיות במרפק:
שונית. ד. התקשרה וספרה שהופיעו אצלה כאבים במרפרק בעקבות פעילות מאומצת בחדר הכושר שכללה עבודה עם משקלות יד לשם חיזוק שרירי האמה. שאלתה האם יתכן שהמאמץ שהיא הפעילה על המרפק שלה יכול לגרום לכאילה כאבים ונפיחות.
שמואל . ק תאר מצב שבו הוא נאלץ לעבור דירה ובעקבות נשיאת ארגזים ושקיות רבות במשך מספר ימים הופיעו כאבים בצד הפנימי של המרפק והוא מבקש שנעזור לו בשיטות הטיפול המקובלות במרפאתינו.
רעות . ח סיפרה שהיא עבדה לאחרונה שעות רבות ועמוסות על המחשב עקב הצורך להגיש את פרוייקט סוף השנה בלימודי הנדסת התיכנות ובתום התקופה העמוסה הופיעו כאבים בשרירי האמה ובחיבור שלהם באזור המרפק, היא התעניינה כיצד ניתן לעזור לה.
האנטומיה של המרפק
בכדי להבין כיצד נוצרות בעיות במפרק המרפק תחילה עליכם להכיר ולהבין את האנטומיה של מפרק המרפק
מפרק המרפק מורכב משלוש עצמות: עצם הזרוע Humerus שחלקה העליון יוצר את מפרק הכתף, עצם ה-Ulna ועצם ה- Radius. שלושת העצמות פועלות בהרמוניה ויוצרות תנועה במספר כיוונים: כפיפה ופשיטה של המרפק, סיבוב של האמה וכף היד כך שכף היד מופנה כלפי מעלה [התנועה נקראת בשם Supination] ותנועה הפוכה שמאפשרת לנו להפנות את כף היד כלפי מטה [תנועה שנקראת בשם Pronation].
שלושת העצמות יוצרות שלושה מפרקים Radioulnar Radiohumeral Ulnarhumeral המפרקים קרויים על שם שלושת העצמות שמשתתפות בבניית המפרקים של המרפק. הקצוות החיצוניים של עצם הזרוע הינם זיזים שאליהם מתחברים השרירים שמפעילים את תנועת הכפיפה והפשיטה של כף היד, הזיז החיצוני שאליו מתחברים השרירים שמבצעים את הפשיטה האחורית של כף היד נקרא בשם Lateral Epicondyle. שרירים אילו פועלים במאמץ אצל שחקני הטניס בעיקר בחבטת גב כף היד, לכן הדלקת בזיז זה ניקראת בשם בשם Tennis Elbow ובעברית מרפק טניס או בשמה הרפואי Lateral Epicondylitis.
הזיז הפנימי של עצם הזרוע נקרא בשם Medial Epicondyle ואליו מתחברים הגידים של השרירים שמפעילים את הכפיפה של כף היד, תנועה זו אופיינית מאוד ומשתתפת בחבטות שחקני הגולף, דלקת של הזיז הפנימי נקראת בשם Golf Elbow ובעברית מרפק גולף או המונח הרפואי הוא: Medial Epicondylitis או המרפק מיוצב על ידי רצועות שתפקידן לייצב את המשטחים המפרקיים של שלושת העצמות ולאפשר תנועה הרמונית וחלקה של עצם אחת מול זו שצמודה אליה.
בנוסף קיימת בורסה אחורית בשם Olecranon Bursa מצידו האחורי של מפרק המרפק.
בסמוך למפרק המרפק עוברים עצבים חיוניים בדרכם לכיוון האמה וכף היד ה-Ulnar Nerve ה-Median Nerve ו ה-Radial Nerve .
את המרפק מפעילים שרירי הזרוע שהגדולים ביניהם הם התלת ראשי Triceps והדו ראשי Biceps והם המפעילים הראשיים בפעולות הכפיפה והפשיטה של המרפק. וכן שרירי האמה שאחראיים לתנועת ה- Supination ו ה- Pronation שתוארו בתחילת המאמר.
ממפרק המרפק ועד לשורש כף היד נמצאת האמה שהיא עשויה משתי עצמות [Ulna & Radius] וביניהם מחברת רצועה של סיבים רוחביים בין שתי העצמות [interosseous membrane] שתפקידה להדק את שתי העצמות.
הבנת האנטומיה והכרת הקיניזיולוגיה של התנועה במפרק המרפק חיונית עד מאד לשם אבחון הבעיה ולשם זיהוי הליקוי והגורם לכאב ולהגבלת התנועה. לכן אבחון נכון מתחיל בהכרת האנטומיה של המרפק. הצלחת והתאמת טיפול פיזיותרפיה תלויים ביכולתו של הפיזיותרפיסט המיומן לאבחן ולזהות את מקור הבעיה.
להבנת המבנה האנטומי המורכב של המרפק הקליקו על הקישור הבא: https://youtu.be/3l3-5Ij3JZ8
אם ברצונכם לצפות בסדרת ציורים ואיורים של כל אחד מהמונחים הלטיניים שבמאמר עליכם להעתיק את המונח הלטיני ולחפש באחד ממנועי החיפוש שבאינטרנט.
להלן מספר דוגמאות לפתולוגיות שכיחות של המרפק שניתן לטפל בהן במרפאותינו: מרפק גולף ,מרפק טניס, דלקת בבורסת המרפק מסוג OLECRANON BURSITIS, שברים בעצמות המרפק, פריקת המפרק, דלקות בגידי המרפק, שחיקת סחוס בעצמות המרפק.
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים על המרפק היכנסו ל:
טיפול שמרני בדלקת בבורסה האחורית של המרפק