טיפול בפריצת דיסק L4-L5 באמצעות פיזיותרפיה
טיפול בפריצת דיסק בחוליות L4-L5 שהוא האזור הפגיע ביותר בגב התחתון
רקע כללי על פריצת דיסק טיפול ועוד
האזור הפגיע ביותר בגב התחתון בעל הנטייה הגבוהה ביותר לפריצת דיסק הוא בדיסק שבין החוליות המותניות L4-L5. הסיבה לכך נובעת מכך שזהו אזור בעל גמישות ייתר שכ- 40% מתנועה באזור המותני עוברת בן שתי החוליות הללו. עקב כך באזור קיימת תנועתיות ייתר והתנועות בכיוון כפיפה, פשיטה, הטיה צדית וסיבוב לשני הכיוונים עוברות בציר האורך הרוחב והחזיתי שבין חוליות L4-L5. במחקר נמצא כי למעלה מ -85% מהאוכלוסייה בין גילאים 35 ל- 70 נמצא פריצת דיסק או בלט דיסק או בקע דיסק בגובה חוליות L4-L5. לשם הבנת מורכבות הבעיה מומלץ להבין תחילה את האנטומיה של עמוד השדרה ועצמות האגן.
מהם הגורמים לפריצת דיסק בגב התחתון
קיימים מספר גורמים מרכזיים שיאיצו את פריצת הדיסק בגב התחתון ואילו הם: המודרניזציה מהווה גורם מרכזי אם בגלל הישיבה הממושכת במשרד מול המחשב והפחתת התנועה במהלך יום העבודה. מאמצים מוגזמים אם בהרמת משאות כבדים ואם בעומסים פיזיים אחרים, שינה על גבי מזרון שחוק, נהיגה ממושכת ללא הפסקות, חולשת שרירי בטן גב ושרירי הליבה, נעליים ללא תמיכה מתאימה.
סוגי אבחונים והדמיות לזיהוי פריצת דיסק L4-L5
האבחון הקליני הראשון שיבצע האורתופד והפיזיותרפיסט מהווים את השלב הראשון של האבחון, האבחון הקליני יכלול תשאול, בדיקת כח שרירים, טווחי תנועה, רפלקסים ומישוש שרירי וחוליות הגב התחתון, בשלב הבא יפנה האורתופד לצילום רנטגן או לבדיקות הדמיה אחרות.
ההדמיה הטובה ביותר לזיהוי פריצת דיסק וטיפול הינה בדיקתCT בדיקת MRI, שתי בדיקות אלו מדגימות את המרווח הבן חולייתי באזור שבו נמצא הדיסק הבן חולייתי והצילום מתבצע על ידי הדמיית חתכים רוחביים בקפיצות של מילימטר בכל תמונה. כלומר המכונה עושה כאילו חתכים לרוחב ומציגה את מצב הדיסק והלחץ שהוא מפעיל על עצבי עמוד השדרה במרווחים של מילימטר בן צילום לצילום. כמו כן מדגימה ההדמיה חתך אורך של כל עמוד השדרה שמראה את כל החוליות המותניות בגובה L1-L2-L3-L4-L5-S1 תמונה שמדגימה גם היא את הלחץ שמפעיל הדיסק על תעלת עמוד השדרה.
מוזמנים להתקשר בכל שאלה בנושא טיפול בפריצת דיסק: לחצו כאן להתייעצות
הסימנים והסימפטומים שמאפיינים פריצת דיסק L4-L5
פריצת דיסק מתחילה בדרך כלל בצורת כאב גב תחתון בזמן ישיבה, כאב בזמן כניסה ויציאה למכונית, בזמן נשיאת משקלים, בזמן התכופפות לשרוך את הנעליים ועוד דוגמאות של כאבים בזמן פעילות יומיומית. בשלב מתקדם יותר של תהליך הנזק לטבעות הדיסק תופיע גם הקרנה לכיוון ישבן אחד או לכיוון שני הישבנים שיתגבר בזמן ישיבה ממושכת. בשלב זה החולה יתלונן גם על כאב שמופיע בזמן שיעול ובזמן ההתעטשות או אפילו בזמן מאמץ כשהוא יעשה את צרכיו וילחץ חזק מידי, הכאב יתבטא בדרך כלל גם ככאב מותני מקומי וגם בהקרנה לישבנים. בשלב הבא כאשר הלחץ של פריצת הדיסק יגבר על העצב תתחיל ההקרנה של הכאב לרדת לכיוון השוק, הקרסול ואף עד לבהונות כף הרגל לפי העור שקשור לעצבים המגורים שהם כאמור העצבים L4-L5. בשלבים מתקדמים יותר הסימנים שנזהה יהיו סימנים נוירולוגיים שהם ירידה בתחושה, חולשת השרירים המעוצבבים על ידי העצבים שנלחצו, החלשת הרפלקסים של הברך ושל גיד אכילס.
סוגי הטיפולים לפריצת דיסק מותני
אנו מחלקים את סוגי הטיפולים לטיפולים שמרניים ולטיפולים פולשניים. הטיפולים התרופתיים השמרניים לפריצת דיסק L4-L5 הם רבים ומגוונים החל מטיפולים תרופתיים כגון תרופות לשיכוך כאבים, תרופות נוגדות דלקת ממשפחת NSAID שמגיעות בתור טבליות לבליעה והמוכרות ביניהם הן ארקוקסיה שמופיעה בארבעה מינונים שונים 30 מ"ג 60 מ"ג 90 מ"ג 120 מ"ג תרופה נוספת הינה ה- אתופן XL במינונים של 400 מ"ג 500 מ"ג 600 מ"ג. תרופות אלו מגיעות גם בצורת פתילות. בשלב מתקדם יותר יבחר הרופא לטפל בזריקות תוך שריריות, מדובר בקוקטיילים שמשלבים טיפול אנטי דלקתי עם חומרים להקלת כאבים ושחרור השרירים המכווצים.
טיפולים שמרניים נוספים שאינם תרופתיים הם בעזרת טיפולי פיזיותרפיה מותאמים לכל בעיה, מטרת טיפולי הפיזיותרפיה הינם לשחרר את הלחץ שמפעיל הדיסק על העצב ובכך להפסיק את ההקרנה לרגל וכן לגרום לתגובת הרפיה של שרירי הגב המייצבים ובכל לפרוץ את מעגל הכאב ואת תגובת התכווצות השרירים ההגנתית שקרויה בשם הלועזי protective muscle spasm.
פריצת דיסק טיפול פולשני
הטיפולים כוללים בשלב הראשון הזרקות לתוך תעלת עמוד השדרה בצורת זריקות אפידוראליות epidural anesthesia שמטרתה ליצור בלוק לשורש העצב מתוך כוונה שהוא לא יחוש בלחץ שגורמת פריצת הדיסק על העצב המגורה, טיפול פולשני נוסף הוא בעזרת גלי רדיו שאמורים להקל על הכאבים החזקים שהמטופל חש כקב הלחץ על העצב הלחוץ. ולבסוף קיימת התערבות כירורגית לכריתת הדיסק הפגוע או רק את החלק הפרוץ שלוחץ על העצב המגורה, ישנן מספר גישות של טיפול ניתוחי וישנם אף גישות של קיבוע האזור הפגוע או השתלת דיסק מלאכותי.
טיפולי הפיזיותרפיה לפריצת דיסק שמתבצעים במרפאות ארגופלוס
הטיפולים מתבצעים במכוני הפיזיותרפיה ארגופלוס שבתל אביב ושבגני תקווה כוללים טיפולים ידניים על ידי לחיצות, מתיחות, פיתול עמוד השדה לכיוונים מתאימים, בנוסף לכך ייעזר הפיזיותרפיסט בטיפול אלקטרו תרפי בעזרת מכשור כגון מכשיר למתיחה מותנית קבוע ולסירוגין לפי כיול ממוחשב שהפיזיותרפיסט יחליט עליו. טיפולי אלקטרו תרפיה נוספים הם בעזרת גירויים חשמליים תת עוריים מסוג interferential current שחודרים לעומק הרקמה הרכה וגורמים לתגובת שחרור והצפת האזור בהפרשת אנדומורפינים Endomorphin שמקילים בהפחתת הכאבים ובעווית השרירית. טיפולים נוספים בעזרת מכשיר אולטרה סאונד, שילוב של חימום או טיפול בקירור ועוד גישות טיפוליות אחרות.
להשארת פרטים: לחצו כאן
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת עוד מאמרים הקשורים בכאבי גב ובנושא טיפול בפריצת דיסק היכנסו לקישורים הבאים:
בלט דיסק - טיפול בבלט דיסק צווארי