בלט דיסק דיפוזי - מה זה ומה הטיפול המומלץ?
לחץ דיפוזי על שורש העצב הצווארי נקרא גם בשם בלט דיסק דיפוזי והוא גורם להופעת כאבים מקומיים בצוואר שמלווים בהקרנה לשכמות ולידיים לפי גובה העצבים הממוקמים בתעלת עמוד השדרה הצווארי.
איך נדע לזהות בלט דיסק דיפוזי?
הופעת כאבים בצוואר ובשכמות שמלווה בהקרנת כאבים לאורך הידיים מציירת תמונה קלינית של לחץ על עצב בתעלת עמוד השדרה הצווארי. ברוב המקרים בדיקת MRI של עמוד השדרה הצווארי תיתן תוצאה חיובית של בלט דיסק דיפוזי שמפעיל לחץ על שורש העצב והמבנה שעוטף אותו שנקרא בשם השק התקאלי.
בדיקת EMG תאמת גם היא את ממצאי ה- MRI ואף תציג תמונה מדויקת יותר של עוצמת הלחץ שמפעיל הדיסק על העצב ותתאר את ההולכה החשמלית של העצב והאם הפגיעה היא קלה, בינונית או קשה.
איך נדע איזה הוא העצב הלחוץ ומהו הנזק?
כל אחד מעצבי עמוד השדרה הצווארי שולח פולסים חשמליים לשרירי הגפיים ומקבל תשדורות מהתחושה העמוקה והשטחית של הגפיים העליונים, לדוגמא תחושת נימול או שריפה בצד החיצוני של הכתף קשור לעצב c5 . גירוי שורש c6 יתבטא בתחושת עקצוץ ונימול של האגודלים, נימול האצבעות 2 ו-3 יגרם עקב לחץ על העצב שמספרוc7 , תחושת נימול או שריפה של הזרת והאצבע הרביעית הסמוכה אליה יגרם עקב לחץ על העצב c8. כלומר לכל אזור בעור יש את התחושה הספציפית שמיוחסת לעצב הספציפי.
גם זיהוי חולשה של שריר מסוים קשור לעצב מוטורי וזאת נוכל לבדוק בעזרת ה-EMG שנותן זיהוי מדויק ומוצלח לדוגמא שריר ה- Deltoid מקבל פקודה חשמלית משורש העצב 5C ושריר הזרוע הדו ראשי או בשמו הלועזי Biceps מופעל בעזרת גירוי חשמלי של העצב שמספרו 6C.
מוזמנים להתקשר בכל שאלה על בלט דיסק דיפוזי ועוד: לחצו כאן להתייעצות
הטיפולים המומלצים להופעה של בלט דיסק דיפוזי
הטיפולים נחלקים לשתיים: טיפול כירורגי או טיפול שמרני
מומלץ לפני ההתערבות הכירורגית למצות כל טכניקה שמרנית לפני הניסיון הניתוחי. טיפול כירורגי כולל ניתוח להסרת החלק הפולט של הדיסק שמפעיל לחץ על העצב.
טיפול שמרני כולל תרופות נוגדות דלקת מסוג NSAID כלומר תרופות נוגדות דלקת שאינן ממשפחת סטרואידים, בנוסף לכך טיפול שמרני שכולל פיזיותרפיה בשילוב עם מכשור אלקטרו תרפי והדרכה בתרגול ויצירת סביבת עבודה ארגונומית לפי אפיוני העבודה של המטופל.
מה הוא טיפול פיזיותרפיה לבלט דיסק דיפוזי?
בבואכם להיבדק על ידי פיזיותרפיסט תחילה תבדקו האם הוא בעל נסיון וותק רב בטיפולי פיזיותרפיה והאם הוא בעל הסמכה על ידי משרד הבריאות מאחר וקיימים בשוק המטפלים כאלו שאינם פיזיותרפיסטים מוסמכים אלא בעלי תעודת הסמכה שאיננה של פיזיותרפיסט אלא של כל מני שיטות וגישות טיפוליות אחרות.
בבדיקה יתייחס הפיזיותרפיסט לתוצאות הבדיקות שתביאו עמכם כגון בדיקת CT או בדיקת MRI או בדיקת EMG להולכה חשמלית של העצבים. בשלב השני ישאל אתכם הפיזיותרפיסט שאלות רבות שקשורות בבעיה הספציפית ובכל בעיה גופנית אחרת שקשורה במישרים ובעקיפין לבעייתכם. בשלב השלישי תתבקשו להדגים מספר תנועות במספר כיוונים שיתנו לפיזיותרפיסט תמונה קלינית לגבי יכולתכם לבצע תנועה בטווח מלא או חלקי עם דגש על הופעת כאב מקומי או מוקרן. השלב הרביעי של הבדיקה הוא בדיקה נוירולוגית של תחושה, כח שרירים ורפלקסים. השלב החמישי של הבדיקה יכלול מישוש של אזור עמוד השדרה הצווארי שחשוד כפגוע וזאת תוך כדי התייחסותכם האם המגע של הפיזיותרפיסט גורם לכם לחוש את הכאב המקומי ו/או המוקרן שהתלוננתם עליו.
בטיפול הפיזיותרפיה שיחליט המטפל לבצע הוא ייקח בחשבון את כל הממצאים של הבדיקות שהתגלו עד כה. הטכניקות שיבצע המטפל כוללות טיפול ידני מסוג מוביליזציות ומניפולציות לחוליות הצוואר לפי שיטות כגון Maitland, Cyriax,Brian Edwards , Mac-Kenzie, טיפולים מסוג Deep Friction Massage לנקודות טריגר עמוקות שבתוך הסיבים העמוקים של השרירים. בנוסף לכך נשלב טיפולים בעזרת מכשירי אלקטרו תרפי כגון טיפול בגלי הלם לנקודות הטריגר, טיפול על ידי ULTRASAUND או בעזרת גירויים חשמליים תת עוריים.
הפיזיותרפיסט יצייד אתכם בסדרת תרגילי פיזיותרפיה להגמשה, לחיזוק ולהקלת הכאבים שתבצעו בבית.
לסיום תקבלו הדרכה ארגונומית איך צריך לעבוד בסביבת העבודה שלכם באם אתם עובדים מול המחשב או בבית או ברכב או בפס הייצור כאנשי הצווארון הכחול.
להשארת פרטים: לחצו כאן
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים:
איך צריך לעבוד מול המחשב מבלי להזיק לגופנו
סחרחורת עקב שינויים בחוליות הצוואר