פעילויות שמומלץ להימנע עם פריצת דיסק
בהלך עשרות שנות עבודתי כפיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות משנת 1981 נשאלתי מאות פעמים על ישי מטופלי האם ישנן פעילויות שונות שכדאי שאמנע מהן. ותמיד הסברתי שהשאלה הראשונה היא האם הנכם סובלים מפריצת דיסק או שאולי מדובר רק בבלט דיסק קל והאם בכלל הבלט אינו לוחץ על העצב ולכן אינו מסכן את מערכת העצבים שלכם.
מה זה דיסק ומתי יש פריצת דיסק
לכן תחילה כדאי לעשות סדר במונחים הרפואיים ובהבנת המבנה האנטומי המורכב של חוליות הגב והדיסק הבין חולייתי. עמוד השדרה בנוי משבע חוליות צוואריות שמספרן הינם C1 - C7, מתחתן נמצאים שנים עשר חוליות הגב העליון שמצוינות במספרים T1 - T12, הגב התחתון מורכב מחמשת חוליות המותן שסימונן L1 – L5, ובהמשך עצם העצה שמתוכה יוצאים חמשת עצבי העצה וסימונן S1 - S5.
בין כל שתי חוליות נמצא דיסק ג'ל שנקראת הדיסק הבין חולייתי intervertebral disc הדסקית עשויה ממערכת סיבים טבעתיים ששזורים שתי וערב כמעין שקית אלסטית ואת החלל של השקית ממלא ג'ל גמיש שנע בחופשיות בתוך מעטפת הדיסק ותפקידו לשמש כבולם זעזועים וכספייסר בין החוליות ובכך לאפשר לעצבים שעוברים מהמח אל הגוף דרך החוליות לנוע בחופשיות ולהעביר את הפקודות מהמח אל השרירים ולקבל מהגוף תשדורות לגבי התחושה השטחית והעמוקה של העור והמפרקים.
קיים מצב שבו הסיבים הטבעתיים שיוצרים את הדיסק נפגעים ועקב כך הלחץ הפנימי של הג'ל גורם להיווצרות לחץ בצורת בליטה בדופן הדיסק והיא נקראת בלט דיסק intervertebral disc bulge, בליטה זו לא כואבת ואיננה מפריעה לתפקוד היום ימי שלנו, במצב שבו הבליטה מפעילה לחץ על העצב הסמוך אליה יופיע כאב מקומי ואף תיתכן הקרנה לכיוון הגפה העליונה או התחתנה.
מצב מתקדם יותר הוא הופעת פריצת דיסק שבה תוכן הג'ל פורץ החוצה ומפעיל לחץ על העצב ונוצרת דלקת ובצקת שמחמירה את המצב ואף עלולה לגרום לבעיה עצבית. מצב זה של פריצת דיסק ובלועזית herniated disc הינו מצב שמחייב התייחסות לגבי השאלה מאילו פעילויות מומלץ להימנע עם פריצת דיסק.
נחלק את הפעילויות שצריך להימנע מהן לפעילות ספורט ולפעילות יום יומית
פעילות ספורט שצריך לבצע בזהירות הינה פעילות שמלווה בעומס על הגב כגון סחיבות משאות כבדים, זינוקים וקפיצה מגבהים ועקב כך הלחץ האנכי גורם לדחיסת ייתר של החוליות והעמסה מיותרת על הדיסק הפרוץ. פעילות בחדר הכושר שכוללת הרמת משקלים כבדים. בפעילות כגון טיולי ג'יפים או אופנוע הרים שבו הבלימה והחבטה הישירה על הישבן וממנה לתוך תעלת עמוד השדרה עלול להגביר את הנזק המצטבר.
פעילויות יום יומיות שכדאי להימנע מהן בזמן פריצת דיסק
ישיבה ממושכת במשרד מול המחשב ללא הפסקות, נהיגה ארוכה במשך שעה ומעלה ללא הפוגה ותרגול לשחרור הגב, טיסות ממושכות ומבלי שקמתם כל 20 – 30 דקות והתהלכתם לאורך המטוס תוך כדי שחרו החב וחגורת הכתפיים, תפקוד יום יומי שכולל עבודות תחת עומס וסחיבת חפצים כבדים. עבודה תחת עומס והרמת משקלים כבדים. עבודה פיזית בבניין והעמסת ייתר בצורה לא נכונה.
מהי תחזוקת הדיסק הבין חולייתי
ניתן להפחית את הנזק המצטבר בעקבות האבחון שזיהה את פריצת הדיסק וזאת על ידי פיזיותרפיה לפריצת דיסק בשלב ההתקף ובעזרת פעילות גופנית מותאמת כטיפול שמרני כגון פילטיס, יוגה, פלדנקרייז, התאמת מדרסים, התאמת סביבת עבודה ארגונומית.
אם אובחן אצלך פריצת דיסק ואת/ה מתלבט/ת מה לעשות התקשר/י ותקבל/י ייעוץ חינם בקישור הבא
פיזיותרפיה לפריצת דיסק
החוכמה לטפל בכאבי הגב ובכאבי הצוואר בעזרת פיזיותרפיה בשלבים ראשונים של ההתקף לפני שהתפתח בלט דיסק ובהמשך פריצת דיסק וזאת כל עוד הכאבים מקומיים ועדיין לא הופעל לחץ על העצב שמתבטא בנוסף לכאב הגב המקומי ו / או לכאב צוואר מקומי גם בהקרנה לאורך הגפיים העליונים או התחתונים.
בבואכם אל הפיזיותרפיסט הביאו עמכם את תוצאות ה – CT או את תוצאות ה – MRI שבידכם, הפיזיותרפיסט יתשאל אתכם, יבצע בדיקה קלינית מקפת ויתאים טיפול פיזיותרפיה לפריצת הדיסק שממנה אתם סובלים. הטיפולים יכללו הן טיפולים ידניים עדינים מותאמים ספציפית לליקוי שלכם, בנוסף ישלב הפיזיותרפיסט שימוש במכשור אלקטרו תרפיה, יותאמו עבורכם תרגילים אישיים ספציפיים לליקוי שלכם וכן תקבלו הדרכה בהתאמת סביבת העבודה שלכם על פי עקרונות ארגונומיים.
המאמר נכתב על ידי:
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים הקשורים לפריצת דיסק היכנסו לקישורים הבאים: