פריצת דיסק טיפול ללא ניתוח - האם אפשר לחיות עם פריצת דיסק?
פריצת דיסק הינו מצב שבו עטיפת הדיסק הבין חולייתי נפגעת ועקב כך החומר שממלא את הדיסק לוחץ ורוצה לפרוץ החוצה דרך הטבעות שיוצרות את מעטפת הדיסק ולכן הוא מפעיל לחץ על העצב שעובר בסמוך אליו וגורם לגירוי העצב. עקב גירוי העצב מועברת למוח תחושת כאב או שריפה או עקצוץ לפי האזור שבעור שהעצב אחראי עליו ומצייר במח את הסביבה שקשורה אליו.
מאות פעמים הגיעו אלי מטופלים למרפאה או שהתייעצו איתי בשיחת טלפון ואילו הם דוגמאות של השאלות שנשאלתי "יש לי פריצת דיסק בחוליות התחתונות L4-L5 האם אני צריך לעבור ניתוח לכריתת הדיסק כפי שיעץ לי האורתופד". "בבדיקת סי טי של חוליות הצוואר מצאו שאני סובלת מפריצת דיסק בגובה חוליות צוואריות C5 –C6 ואני חושבת שאני צריכה לפנות למנתח שיחליט איזה סוג ניתוח אני צריכה לעבור". "נאמר לי שיש לי פריצת דיסק בשלוש חוליות בגב התחתון ובבדיקת MRI התברר שאני צריך ניתוח דיסק, האם תוכלו לעזור לי לטפל בפריצת דיסק ללא ניתוח?" אילו שלוש דוגמאות של שאלות מתוך שאלות רבות שאני נשאל כל יום. והתשובה החד משמעית היא שלא כל פריצת דיסק מחייבת ניתוח ושניתן להתגבר על הבעיה בעזרת טיפול שמרני שכולל פיזיותרפיה מותאמת לכל מקרה ומקרה.
מחקרים בנוגע לפריצת דיסק
במחקר שבוצע בבית חולים אוניברסיטאי מהמובילים בתחום ניתוח פריצת דיסק, שכלל כ-700 נבדקים בגילאים שבין 50 שנה לבין 75 שנה. כ - 85% מבין הנבדקים התלוננו על כאבי גב תחתון שמקרינים לכיוון רגל אחת או שתי רגליים, כמו כן מקרים נוספים של כאבי צוואר שמקרינים לאורך היד מהצוואר ועד האצבעות. כל אותם נבדקים עברו בדיקת MRI ונמצא שיש להם לפחות פריצת דיסק אחת באזור חוליות הצוואר או חוליות הגב התחתון. גם יתר 15% האחוזים שלא התלוננו על כאבים עברו בדיקת MRI ונמצא כי ל - 91% מבניהם יש פריצת דיסק אחת לפחות גם באזור המותני או הצווארי.
המסקנה המוכחת ממחקר זה היא שבגילאים 50-75 כ-98% מהאוכלוסייה סובלים מפריצת דיסק ושלא כל אחד שיש לו פריצת דיסק גם צריך לסבול מכאבים מקומיים או כאבים מוקרנים לרגליים או לידיים לפי גובה החוליה הבעייתית.
כלומר אם בעזרת טיפול שמרני של פיזיותרפיה מתאימה נוכל לטפל באותם אנשים שסובלים מכאבים שמשתייכים לקבוצת ה - 85 אחוזים ולהעבירם לקבוצת האנשים של ה - 15 האחוזים שיש להם פריצת דיסק אבל לא כואב להם אז נצליח לטפל בבעייתם ללא ניתוח.
באיזה מצבים חייבים לעבור ניתוח לפריצת דיסק?
בשלושה מצבים אין מנוס וחייבים לעבור ניתוח פריצת דיסק באופן מיידי והם: מצב של חוסר שליטה על הסוגרים כלומר מנסים לתת שתן ולא יוצא אבל לא בגלל בעיה בדרכי השתן כגון חסימת דרכי השתן או בעיות בערמונית, מצב שני הוא שיתוק פתאומי של השרירים שמרימים את הקרסול והבהונות של הרגל כפי שנקרא drop foot ובעברית "צניחת כף הרגל". והמצב השלישי כשהכאבים בלתי נסבלים והמטופל מאיים שאם לא תנתחו אותו הוא יקפוץ מהגג [הוא כבר נמצא עם רגל אחת מחוץ למעקה במרפסת ולא בשיחה נינוחה עם המנתח]. בכל מקרה אחר צריך לשקול בכובד ראש את הצורך בניתוח ולהתייעץ לא רק עם המנתחים אלא גם עם מטפלים מתחומי טיפול שונים הן ברפואה המערבית כגון פיזיותרפיסטים, אוסטיאופטים, כירופרכטורים וכן להתייעץ עם מומחים מתחום הרפואה המשלימה. משום שניתוח זו התחנה האחרונה לאחר שמיצית את כל האפשרויות הלא פולשניות שקימות.
טיפול פיזיותרפיה לפריצת דיסק
אחת השיטות המומלצות לטפל בפריצת דיסק ללא ניתוח היא בעזרת פיזיותרפיה. בתחילה יבדוק הפיזיותרפיסט את המטופל כשהבדיקה כוללת תשאול ועיון מדוקדק בכל הבדיקות שביצע כולל CT אן MRI או US או EMG או צילומי רנטגן. וכעת נעבור לבדיקה הקלינית שכוללת בדיקת טווחי תנועה, כח שרירים, רפלקסים ומישוש חוליות האזור הפגוע. בשלב השני יחליט הפיזיותרפיסט איזה טכניקות מתאימות לבעיית המטופל האם יבצע טיפולים ידניים manual therapy וטיפולים באמצעות מכשור אלקטרו תרפי חדיש, ולסיום ידריך את המטופל בסדרת תרגילי פיזיותרפיה מתאימים והדרכה בתפקוד היום יומי ADL לכל אחד לפי אפיוני העבודה שלו או במשרד, או בפס היצור במפעל או בדרך כנהג וכו' כל אחד לפי צרכיו כל זאת על פי עקרונות ארגונומיה מותאמים.
לקריאת עוד מאמרים שעוסקים בכאבי גב ובפריצת דיסק היכנסו לקישורים הבאים:
איזו פיזיותרפיה עושים לפריצת דיסק בחוליות הצוואר
כיצד מטפלים לאחר תאונת דרכים שכוללת צליפת שוט בצוואר
טיפול פיזיותרפיה לפריצת דיסק בגובה L4-L5
אם נמצא שיש לכם פריצת דיסק אל תמהרו לנתח, התקשרו אלינו בשיחת חינם ונייעץ לכם מה לעשות