​תסמינים לבלט דיסק צווארי

הסבר כללי

עמוד השדרה הצווארי בנוי משבע חוליות כשהראשונה שעליה מונחת הגולגולת מסומן בסימון c1 ונקראת גם בשם חוליית האטלס atlas vertebra בין כל שתי חוליות נמצאת דיסקית רכה ג'לטינית שנקראת דיסק בין חולייתי intervertebral disc . יתר החוליות הצוואריות מסומנות בסימונים c2, c3, c4, c5, c6, c7 וביחד הם נקראים בשם חוליות עמוד שדרה צווארי cervical spine. 

הדיסק שנקרא גם בשם דיסקוס או דיסקית ושנמצא בין כל שתי חוליות משמש הן כבולם זעזועים שמתפקידו למנוע העברת זעזועים לתוך המח שנמצא בגולגולת ושכאמור נמצאת מעל החוליה הראשונה c1. התפקיד הנוסף של הדיסק ליצור מרווח בין כל חוליה לחוליה ובכך לאפשר לעצב שיוצא מתוך תעלת עמוד השדרה אל הידיים לעבור במרווח באופן חופשי, המרווח הקטן שבו עובר העצב עלול להילחץ על ידי הדיסק הצווארי בשלב הראשון במידה ונוצר בלט דיסק. כשהלחץ גובר עקב החרפת הבעיה ובשלב מתקדם נוצרת אף פריצת דיסק ומופעל לחץ של הדיסק על העצב. גם עצבי הצוואר מסומנים לפי גובה החוליות c2, c3, c4, c5, c6, c7  c1,עקב הפעלת הלחץ על העצב תופיע גם הקרנה לאורך היד לפי מהלך העצב לפי גובה העצב. 

כיצד נוצר בלט דיסק צווארי?

הסיבות להיווצרות בלט הדיסק רבות ומגוונות, ניתן לחלקן לשתי קבוצות עיקריות כשהקבוצה הראשונה היא עקב חבלה פתאומית כגון נפילה על הראש, חבלה מחפץ כבד שפוגע בראש ובצוואר או תאונת דרכים שנגרמת עקב פגיעה מרכב אחורי והראש עף קדימה ואחורה מספר פעמים, זהו מנגנון "צליפת שוט" whiplash injury וכתוצאה מהחבלה הדיסק הבין חולייתי נמתח וסיבים פנימיים שלו נקרעים ומתחיל להיווצר לחץ על מערכת העצבים, כמובן שישנן עוד דוגמאות רבות לחבלה פתאומית. הסוג השני של הגורמים להופעת בלט דיסק הינם שחיקה יומיומית כגון עבודה מול המחשב בעמדה ובתנוחה לא ארגונומית, שינה על כרית ומזרון לא מותאמים, עבודה בתנאים לא מותאמים ועוד סיבות רבות ומגוונות אחרות.

מוזמנים להתקשר בכל שאלה על בלט דיסק צווארי: לחצו כאן להתייעצות


הסימנים והסימפטומים עקב בלט דיסק צווארי

לכל בלט דיסק יש שלבים בתהליך ההיווצרות כלומר בשלב הראשון נוצר לחץ בתוך הסיבים הפנימיים של הדיסק ועקב כך הכאב מקומי בצוואר בלבד ולפעמים יכול להקרין לשכמות. בבדיקת המטופל נזהה מתח שרירי מוגבר, הגבלת תנועה לכיוונים כגון פשיטה אחורית, סיבובים מצד לצד והגבלה בהטיות צדיות. בדרך כלל ההגבלות נגרמות עקב הכאב שמופק בזמן התנועה ושגורם למטופל לעצור את התנועה עקב הכאב.  בשלב מתקדם יותר של הבלט כאשר הלחץ גובר ומופיע גם מעורבות עצבית כלומר לחץ על העצב הבין חולייתי המטופל יתלונן שבנוסף לכאב המקומי של הצוואר והשכמות מתחילה הקרנה לכיוון היד שיכולה לכלול גם את הזרוע, האמה ואף לרדת עד לקצוות האצבעות. התלונה גם יכולה להיות בצורת נימול, הרדמות, עקצוץ, תחושת שריפה ועד לירידה בכח השרירים. בשלב מתקדם זה הסימנים שנזהה אצל המטופל יכללו בנוסף להגבלת תנועה גם כיווץ שרירים חזק יותר, שינוי במראה מסת השרירים בין שני הצדדים כלומר שרירי האמה הימנית לאומת האמה השמאלית, שרירי השכמה הימנית לאומת השכמה השמאלית וכך הלאה. בבדיקת הרפלקסים נזהה ירידה ברפלקסים של הצד הפגוע וכשנבצע בדיקת כח שרירים בהשוואה בן יד ימין ליד שמאל נגלה חולשה בצד הפגוע.

בדיקות הדמיה לזיהוי בלט דיסק

ניתן בנוסף לבדיקה הקלינית גם לבצע הדמיה בעזרת CT או באמצעות בדיקת MRI שבה ניתן לזהות בברור את הבלט, את המיקום שלו, את עומק הלחץ שהוא יוצר על העצב ועטיפת העצב. בדיקה נוספת להולכה עצבית היא בדיקת EMG שמהווה בדיקה מדויקת מאד ונותנת אינדיקציה ברורה לנזק שנוצר בעצב.

טיפולי פיזיותרפיה לבלט דיסק

בכל אחד מהשלבים של הבלט או פריצת דיסק ניתן לשחרר את הלחץ המופעל על העצב בעזרת טיפול פיזיותרפיה שמרני לבלט דיסק .

מוזמנים להתקשר בכל שאלה על בלט דיסק צווארי: לחצו כאן להתייעצות


דרכי טיפול נפוצות לבלט דיסק

נחלק את שיטות הטיפול לשלוש קבוצות עיקריות מהקל אל הכבד: 

טיפולים שמרניים שכוללים טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים ברפואה משלימה, טיפולים תרופתיים מקבוצת ה – NSAID שהן תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים שהשמות המסחריים הנפוצים הם אטופן, ארקוקסיה, סלקוקס, קטאפלן, וולטרן. הטיפולים השמרניים לא מסוכנים ולכן או שהם עוזרים באופן מלא או שעוזרים באופן חלקי אך לא מזיקים בכלל. 

טיפולים פולשניים שאינם ניתוחים כגון הזרקות תחת שיקוף לאזור הבלט מתוך מטרה לצמצם את הבצקת והדלקת המקומית שלוחצים על העצב. טיפול נוסף הינו גלי רדיו - radio frequency שנועד לשתק את העצב. 

ניתוחים להסרת בלט הדיסק הצווארי, ישנן שתי שיטות עיקריות והן ניתוח מגישה קדמית כלומר מקדמת הצוואר וגישה אחורית כלומר מאחורנית. כמובן שההחלטה תהיה ע"י המנתח האורתופד או הנוירוכירורג.

לצערנו כל טיפול פולשני נושא עימו סיכון של פגיעה עצבית או מערכתית מכל סוג שהו.

דרכי טיפול בארגופלוס

במרפאת ארגופלוס מתבצעים טיפולי פיזיותרפיה כבר למעלה מ – 30 שנים. הטיפולים מתבצעים ע"י פיזיותרפיסטים מוסמכים בעלי הסמכה והכרה מטעם משרד הבריאות. 

בבואכם לאבחון / טיפול תחילה יבוצע תשאול מקצועי שיכלול שאלות רלוונטיות לבעייתכם, לאחר מכן נבצע בדיקה קלינית שכוללת בדיקת טווחי תנועה, כח שרירים, רפלקסים ותחושה של הצוואר, חגורת הכתפיים וכפות הידיים שהם קשורים לעצבים שהבלט דיסק לוחץ עליהם. בשלב הבא ימשש הפיזיותרפיסט את החוליות והרקמות הקשורות אליהם ויזהה מוקדים הקשורים לליקוי שלכם.

בשלב טיפולי הפיזיותרפיה יותאם הטיפול שיעזור לכם והוא כולל טיפולים ידניים לפי שיטות מגוונות שנלמדו בארץ ובעולם, טכניקות לפי מייטלנד, מוביליזציות לפי תפיסת בריאן אדוורדס, טיפולים לרקמות הרכות לפי סיריאקס. כמו כן נתאים טיפולי אלקטרו תרפיה כגון גלי הלם לנקודות טריגר, טיפול בעזרת אולטרה – סאונד, טיפול לגירויי זרמים עמוקים מסוג אינטר פרנצ'יאל, מתיחות צוואריות ממוחשבות לסירוגין וקבועות מתמשכות שתפקידן לחדש את המרווח הבין חולייתי שנפגע.


כיצד לשמר ולהימנע מבלט חוזר  

בשל הטיפולים התחזוקתיים מניעתיים יותאמו עבורכם מספר תרגילים בהתאמה אישית לחיזוק ולשימור המצב. כמו כן תקבלו טיפים לגבי התאמת סביבת העבודה שלכם על פי עקרונות ארגונומיים אם בזמן עבודה מול המחשב ואם בזמן עבודתכם לפי סוג העבודה הספציפי שלכם: מוסך, חקלאות, בניין וכו'.  תקבלו הדרכה כיצד לישון בלילה על כמה כריות ובאיזו זווית בשכיבה על הגב ובשכיבה על הצד [עליכם להימנע משכיבה על הבטן] בכדי למנוע חזרתו של התקפי הכאבים בעתיד.

בכל אחד מהשלבים של הבלט או פריצת דיסק ניתן לשחרר את הלחץ המופעל על העצב בעזרת טיפול פיזיותרפיה שמרני לבלט דיסק .


מוזמנים להתקשר בכל שאלה על בלט דיסק צווארי: לחצו כאן להתייעצות



המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל שהוא פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים בנושא בלט דיסק צווארי היכנסו לקישורים הבאים: