כאב גב – אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר
כאב גב גורמת לאיבוד שעות עבודה רבות
כ-85% מכלל האוכלוסייה סובלים מכאב גב ברמה כזו או אחרת – לפעמים מדובר בכאבים כרוניים וממושכים ולפעמים בכאבים שעוברים מעצמם אחרי כמה זמן. כאבי גב יכולים להופיע ככאב או נוקשות לאורך כל עמוד השדרה, או ככאבים מקומיים (לפעמים חדים ולפעמים תמידיים) באזור הצוואר, הגב העליון והגב התחתון. התסמינים הקיצוניים של כאבי גב הם חוסר יכולת לנצל את מלוא התזוזה של עמוד השדרה או לעמוד ישר ללא כאבים והתכווצויות בשרירים. לרוב, כאב גב באזור מסוים מקרין גם על שאר אזור הגב ואף לאזור הרגליים או הראש.
לעתים כאבי גב נגרמים עקב מחלה או הפרעות בפעילות עמוד השדרה, כמו למשל פריצת דיסק, מחלות גב מולדות או שינויים בחוליות. אך לפעמים כאבי הגב נגרמים בגלל מחלות שלא דווקא קשורות ישירות לעמוד השדרה. כמו כן, ישנם כאבי גב שנגרמים מפציעות או טראומות שונות (נפוץ בקרב ספורטאים), פעילות לא תקינה במערכת העצבים או מצב נפשי (מתח וחרדה עלולים לגרום לכאבי גב). עם זאת, הסיבה הנפוצה ביותר לכאבי גב היא מתיחת שרירי הגב / הצוואר או מאמץ יתר על עמוד השדרה שגרם לשינויים בלחץ הפנימי של מפרקי עמוד השדרה או עומס שגרם לפריצת דיסק.
כנסו לקריאה אודות טיפול בכאבי גב!
לכן, אנשים אשר עובדים בעבודות אשר דורשות מהם להימצא בתנוחות סטטיות (למשל עבודה מול מחשב), לבצע פעולה ספציפית לאורך זמן, או לחליפין לבצע פעולה מאמצת (הרמת משא כבד או עיסוק מאומץ בספורט) – אלה סביר להניח יסבלו הרבה מכאבי גב. גם גיל הוא פקטור – ככל שהאדם מבוגר יותר יש יותר סיכוי כי יסבול מכאב גב, עקב שינויים בחוליות עמוד השדרה או ניוון השרירים וחוסר יכולתם לעמוד באותם העומסים. אנשים בעלי משקל עודף נחשפים גם כן לכאבי גב תדירים – מהסיבה שיש יותר מאמץ על עמוד השדרה. כאמור, גם אנשים אשר נמצאים תחת לחץ נפשי כבד, דיכאון או חרדה, סביר שיפתחו כאבי גב. פגיעה פיזית קשה אשר נגרמה מנסיבות חיצוניות כגון נפילה, תאונת דרכים, חבלה בעבודה גם היא תגרום להופעת כאבי גב.
ניתן לראות כי ישנן סיבות רבות להופעת כאבי גב, אך עם זאת הרבה פעמים תשומת לב מיוחדת לנושא תוכל למנוע הופעת התסמינים. אנשים אשר יודעים כי נמצאים בקבוצות הסיכון למשל, בעבודה מול מחשב, יכולים לדאוג לישיבה נכונה, על פי עקרונות ארגונומיה וציוד כגון כסא ארגונומי, תרגילים מיוחדים ודאגה ליציבה נכונה. גם שמירה על משקל תקין ועיסוק מתון בספורט יכולים להפחית את הסיכון להופעת כאב גב. לבסוף, גם שינה בתנוחה נכונה יכולה להפחית את הסיכון להופעת התסמינים.
לקריאת מאמרים נוספים בקשר לכאב גב תחתון היכנסו: