אבחון כאבי גב תחתון
למעלה משמונים וחמישה אחוזים מהאוכלוסייה סבלו בעבר, סובלים בהווה או יסבלו בעתיד מכאבי גב תחתון. הסיבות הן רבות ומגוונות, החל מהשמנת יתר, פעילות ספורט מוגזמת ולא מותאמת לכל אחד באופן פרטני, עבודה בסביבת עבודה משרדית שאיננה מתוכננת על פי עקרונות ארגונומיים במשרד, עבודה במעטפת עבודה לא ארגונומית במפעל ובפס הייצור, נהיגה לאורך שעות רבות ללא הפסקות מתאימות וללא תרגול בפרקי זמן מתאימים, כאבי גב תחתון במהלך ההיריון ועוד גורמים שונים ומגוונים.
הרקמות שאותן נבדוק כשנבצע אבחון כאבי גב תחתון
הרקמות שמועדות להינזק ולגרום לכאבי גב תחתון הינם: חוליות הגב התחתון, המפרקים הבין חולייתיים facet joint שבין כל חוליה לחוליה, לכל חולייה יש שני מפרקים עם החוליה שמעל ושני מפרקים כלפי החוליה שמתחת, רקמת הדיסק הבין חולייתיintervertebral disc, העצבים שיוצאים בין כל שתי חוליות האחד לכוון הרגל הימנית והשני לרגל השמאלית, הרצועות שמייצבות את החוליות ואת תעלת עמוד השדרה, השכבות העמוקות של שרירי זוקפי הגב erector spinae muscle, והשכבות השטחיות של מערכת השרירים המורכבת שעוטפת את כל המבנים של עמוד השדרה.
למה עדיף לבצע אבחון כאבי גב תחתון על ידי פיזיותרפיסט?
הפיזיותרפיסט שסיים את חוק לימודיו, עמד בבחינות ההסמכה והוסמך על ידי משרד הבריאות וקיבל תעודת הסמכה יודע גם לבצע את האבחון והבדיקה הקלינית ומיד בטיפול הראשון יבצע טיפול בכדי לבדוק כיצד המטופל מגיב לטכניקות שאותן הוא מתאים למטופל. לאחר הבדיקה והאבחון יוכל להאריך את מצב המטופל ולדעת האם מדובר במספר מצומצם של טיפולים או שאולי מדובר במקרה עקשן שיצריך סידרת טיפולים. כמו כן בתום סדרת הטיפולים יוכל הפיזיותרפיסט להדריך את המטופל במניעה שתכלול תפקוד בריא וארגונומי בסביבת העבודה הפרטנית, יוכל להתאים למטופל תרגילים לחיזוק ולהגמשת הגב בכדי לדחות את ההתקף הבא.
מה כולל האבחון המקצועי?
תשאול רקע היסטורי של המחלה: תחילה ישאל הפיזיותרפיסט סדרת שאלות, כמה זמן נמשך ההתקף הנוכחי, האם סבלת בעבר מהתקפים דומים וכמה זמן הם נמשכו, האם בעבר טופלת על ידי זריקות, או תרופות או פיזיותרפיה. האם הכאבים הופיעו בעקבות חבלה, הרמת משאות כבדים, נהיגה ממושכת, טיסה ארוכה, שינוי בהרגלי העבודה, החלפת נעליים לאחרונה, מחלה כל שהיא שאולי קשורה להתקף הנוכחי. האם אתם חשים בחוסר שליטה על הסוגרים כלומר רוצים להשתין אך לא מסוגלים. האם אתם חשים חולשת שרירים וקשה לכם להתרומם על האצבעות או על העקבים. האם הכאבים תוקפים אתכם בזמן ההליכה בעלייה או בזמן ירידה בשיפוע. האם בזמן ההליכה הממושכת אתם זקוקים להפסקה ואתם צריכים לשבת או מספיק לכם רק לעמוד במקום למשך נספר דקות.
בדיקת ההדמיות והבדיקות שהבאתם אתכם: אם נשלחתם על ידי האורתופד לצילום רנטגן, או לבדיקת CT או לבדיקת MRI או לבדיקת EMG או למיפוי עצמות עליכם להביאם לבדיקה כי הפיזיותרפיסט יוכל לזהות מתוך ממצאי הבדיקה האם קיימת שחיקת מפרקים בין חולייתיים, או שינויים דגנרטיביים, או בלט דיסק, או פריצת דיסק. האם הבלט דיסק לוחץ על רקמת עצב שגורמת לכם להקרנה לרגל אחת או לשתי הרגליים.
בדיקה קלינית פיזיקאלית
אבחון כאבי גב תחתון יחייב את הפיזיותרפיסט לבצע בדיקה קלינית שתכלול בדיקת טווחי תנועה של הגב התחתון לכל הכוונים שהגב מסוגל לבצע והם כיפוף קדימה פשיטה אחורית הטיה לשני הצדדים וסיבוב ימינה ושמאלה. הבדיקה תכלול גם מישוש של רקמות הגב ומפרקי האגן sacroiliac joint, טווחי תנועה של מפרקי הירכיים, בדיקת כח השרירים של זוקפי הגב ושל שרירי הבטן. כמו כן בדיקה נוירולוגית שתכלול תחושה לפי מפת העצבוב של כל עצב ועצב, רפלקסים, כח שרירי הגפיים התחתונים בדיקת SLR לצורך בדיקת אורך העצב הסייאטי sciatic nerve.
טיפול פיזיותרפיה לכאבי גב תחתון
לאחר שסיים הפיזיותרפיסט את האבחון והבדיקה הקלינית יעשה תכנית טיפולים שתכלול בשלב ראשון טיפולים ידניים ממוקדים לחולייה ולאזור הפגוע, שימוש במכשור אלקטרו תרפי כגון אולטרסאונד, גירויים חשמליים עמוקים, חימום או קירור לפי אופי הכאב וסוג הבעיה, שימוש במתיחות אלקטרוניות מותניות קבועות או לסירוגין. בתום הטיפול ידריך הפיזיותרפיסט בסדרת תרגילי מניעה ובתפקוד יום יומי מתאים בסביבת העבודה שלכם.
לקריאת מאמרים נוספים בתחום כאבי גב תחתון היכנסו לקישורים הבאים:
מה ההבדל בין בלט דיסק לבין פריצת דיסק
טיפולי פיזיותרפיה להיצרות תעלת עמוד השדרה